Radyofrekans ablasyon, varisli damarların tedavisi için kullanılan minimal invaziv cerrahi yöntemidir. (Ablasyon, doktorun hasarlı dokunun ortadan kaldırılması için ısı kullanması anlamına gelir, burada nedbe dokusu oluşur ve böylelikle variköz damarı kapatır.) Bu teknik, damar içindeki duvarı ısıtmak ve hasar vermek için radyofrekans enerjisi (lazer enerjisi yerine) kullanır.
Venöz yetmezlikte oluşan varisli damarlar, gün boyu hatta akşam saatlerinde daha şiddetli olacak şekilde rahatsız hissetmenize neden olabilecek bir sorundur. Ciltten kabarık, kıvrımlı kan damarları üzerinde veya bacağınızın tümüne yayılan zonklama, kramplar ile renk değişikliğine ve hatta daha da kötüleşirlerse ciltte ülserine neden olabilirler. Varisler çok yaygın bir sorun olduğu halde birçok insan semptomlar ile yaşamına devam eder. Bunu sürdürmenin sağlığa hiçbir olumlu neticesi yoktur. Minimal invaziv vasküler cerrahi yöntemlerden endovenöz radyofrekans ablasyonu (RFA) ile varislerin tedavisi kalp ve damar cerrahları tarafından gerçekleştirilir.
Radyofrekans ablasyon tedavisi, yalnızca varis semptomlarını tedavi etmekle kalmayıp, aynı zamanda bunlara neden olan, altta yatan durumu da tedavi eden güvenirliği kanıtlanmış bir tıbbi prosedürdür. Deriye ve tedavi edilen damarların çevresine çok küçük iğneler kullanılarak lokal anestezik (lidokain) enjekte edildiğinden işlem sırasında ağrı vb. rahatsızlık hissi olmaz. Ayaktan tedavi süresi içinde prosedür genellikle bir saatten az sürer ve hastanede yatışı gerektirmez.
Tedaviden bir veya iki hafta sonra hastalar tedavi edilen damarlarının küçüldüğünü ve solduğunu görebilirler. Ağrı, zonklama ve kramp gibi belirtiler de birkaç hafta içinde azalma eğilimindedir. Yapılan çalışmalara, endovenöz radyofrekans ablasyon uygulanan hastaların %97'si işlemden bir yıl sonra tedavinin sonuçlarından memnundur.