Kolorektal cerrahi, kalın bağırsağın, kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun ve anüsün cerrahi hastalıklarının teşhisi ve tedavi yöntemlerini içeren tıbbi işlemlerdir. Bu alanda spesifik olarak çalışan cerrahlar, sindirim sisteminin büyük kısmını oluşturan bu organlarda gelişen iyi (selim, benign) ve kötü huylu (habis, malign) hastalıkların cerrahi müdahalelerini ve medikal tedavisini planlar. Kalın bağırsağın iyi ve kötü huylu tümörlerinin yanı sıra, görülme sıklığı daha fazla olan makat çatlağı(fissür) fistül, hemoroid gibi hastalıkların yanı sıra nadir görülen iltihabi bağırsak hastalıkları ve divertikül (kalın bağırsağın baloncuk yapması) gibi hastalıklar da kolorektal cerrahlar tarafından tedavi edilir.
Hastanın ve hastalığın durumuna ve evresine göre kolorektal cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir;
Kişilerin sağlığının önemli bir parçası olan yukardaki durumlarda, yaşam süresi ve yaşam kalitesini düşüren bazı olasılıklar mevcuttur. Bu durumların yönetiminde kolorektal cerrahlar büyük önem taşır. Minimal invaziv (kapalı) teknikler ve laparoskopi teknolojisinin ilerlediği bugünlerde hastaların iyileşme hızı artmış, hastaneden kalış süreleri azalmış ve ameliyattan sonra yaşam kalitesinde iyileşmeler ve gelişmeler giderek artmaktadır.
Kolon ya da rektumdan köken alan kanserlere kolorektal kanser adı verilir. Bu kanserler köken aldıkları bölgeye göre doğrudan kolon kanseri ya da rektum kanseri olarak da isimlendirilebilirlerse de, bir çok ortak özelliğe sahip olmaları nedeniyle genel olarak ortak bir grup içinde kabul edilirler.
Vücutta hücrelerin kontrol dışı bir şekilde çoğalmaya başlaması ile kanser oluşumu gerçekleşir. Hemen hemen vücudumuzun her yerindeki hücreler kanserleşebilir ve diğer bölgelere doğru yayılabilirler.
Kolorektal kanserlerin çoğu kolon ya da rektumun iç tabakasında polip adı verilen büyümeler ile başlarlar. Bazı polip türlerinin kansere dönüşmesi yıllar alabilirken, her polip kansere dönüşecek diye bir kural da yoktur.
Polipin kansere dönüşme riski doğrudan polipin türü ile ilişkilidir. Temelde 2 tip polip vardır:
Displazi; diğer bir kanser öncesi oluşumu ifade eder. Bu durumda kolon veya rektumun iç yüzeyinde ya da bir polipin bir kısmında hücreler normal yapılarını kaybetmiştir ancak gerçek kanser hücresi gibi de henüz değillerdir.
Kolon ve rektumun duvarı bir çok katmandan oluşur. Kolorektal kanser mukoza adı verilen en iç tabakada ortaya çıkar ve sonra diğer tabakaların içine doğru büyümeye başlar. Kanser hücreleri bağırsak duvarında iken burada yer alan küçük damar veya lenf kanallarının içine doğru da büyüyebilirler ve bu şekilde çevredeki lenf bezlerine ya da vücudun uzak bölgelerine taşınabilirler.
Kolon ve rektum kanserlerinin %95’ini adenokanserler oluşturur. Bu kanserler kolon ve rektum içinde kayganlığı sağlamak üzere mukus adı verilen maddeyi salgılayan bezlerin hücrelerinden gelişirler. Kolorektal kanser denildiğinde hemen her zaman bu kanser türünden bahsedilmektedir.
Ancak kolon ve rektumda yer alan daha nadir kanser türleri de mevcuttur, bunlar;
Prof. Dr. Feza YARBUĞ KARAKAYALI'nın web sitesinden Kolorektal Kanser ve Rektum Kanseri hakkınıda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.