Makat çevresinde gelişen yırtıklar veya çatlaklar Anal Fissür (Makat Çatlağı) hastalığı olarak adlandırılır. Özellikle dışkılama sırasında şiddetli ağrıya ve açık kırmızı renkli damla damla kanamaya ve kaşıntıya sebep olurlar. Dışkılama sonrasında devam eden ağrı yaşam kalitesini oldukça etkiler. Genellikle sertleşmiş büyük abdest yapmaya, tuvalette aşırı ıkınmaya, kronik kabızlığa veya ishallere bağlı olarak gelişir. Diğer bir nedeni de makat çevresindeki kasların aşırı kasılmasıdır (internal sfinkter spazmı). Hastalar dışkılama sırasındaki ağrıdan korktukları için dışkılamaktan kaçınırlar, bu da büyük abdestte daha da sertleşmeye neden olur. Bu kısır döngü dışkılamanın daha da ağrılı olmasına sebep olacaktır.
6-8 haftadan daha uzun süren makat çatlağına kronik fissür denir. Akut çatlaklar genellikle ishal veya kabızlık gibi nedenlerle görülürken, kronik çatlakların altında yatan sebep sıklıkla iç makat kasının spazmıdır. Anal fissür hastaların %80’ninden fazlasında anüsün arka tarafında ve tekdir. Anüsün farklı yerinde olan ve birden fazla çatlak varlığında hastaların öncelikle Crohn gibi diğer barsak hastalıkları açısından araştırılmaları gerekir. Anal fissürü olan kadın hastaların tanısı ve tedavisi de ayrıca önem taşır. Çok uzun yıllardır kabızlık şikayeti olan kadın hastalarda muhtemel bir pelvik taban hastalığı (sıklıkla rektosel) varlığında çatlak makatın önünde yani vajen tarafında görülür. Bu hastalarda pelvik taban hastalıkları açısından ayrıntılı bir inceleme yapmak gerekir. Aksi halde bu hastalarda sadece çatlağa yönelik tedaviler başarısızlık ile sonuçlanır.
Makatı çevreleyen iç kasın bir bölümü kesilerek iç kasta rahatlama sağlanmaya çalışılır. Bu ameliyata, Lateral İnternal Sfinkterotomi denir. Ameliyatın başarısı %90’nın üstündedir. Hastalar bu ameliyat sonrasında gaz ve büyük abdest tutamayacağından endişe etseler de doğru hastaya doğru cerrahi yöntem uygulanılması ile bu risk ortadan kaldırılır.
Çatlağın olduğu alan cerrahi olarak çıkartılmasına Fissürektomi denir. Bu çıkartılan alan komşu deri ve yumuşak doku parçası ile kapatılır. Makat çatlağı sebebinin iç kas spazmı olmayan hastalarda başarılı bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.
Lazer teknolojisi oldukça eski olmakla beraber cerrahide lazer kullanımı son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Hastalara ameliyatın lazerle ile yapılmasının daha kolay ve ağrısız bir yöntem olarak sunulmakta genelde yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Lazer ışınları ile ameliyathane çatlağı alanı yakılabilir. Altta yatan iç kas spazmı olan hastalarda tedavi başarısı ise düşüktür.