Varis Tedavisi Polikliniği

Varis Tedavisi Polikliniği
Genel Tanıtım

Varis Tedavisi Nedir?

Varis Tedavisi genel anestezi ile yapılmakta olup 3-7 gün hastanede yatma ve 20-45 gün evde istirahat etmek gerektirmektedir. Hastalıktan kurtulmanın çözümü cerrahi müdahale olup; varis ameliyatı ve ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri bulunmaktadır.

Varis tedavisi cilt üzerinden ve damar içinden uygulanan 4 yöntem bulunmakta olup, bunlar Lazer ve Radyo Frekans cilt üzerinden uygulanırken Köpük ve Skleroterapi ise damar içine ince bir enjektör ile ilaç verilerek uygulanmaktadır.

İğne giremeyecek kadar ince kılcal damarlara cilt üzeri varis tedavisi yapılır. Çok ilkel bir varis tedavisi yöntemi olmasına karşın yeterli teknolojik donanımı ve kalp damar cerrahi uzmanı olmayan yerlerde maalesef uygulanışı devam etmektedir. 

 

Varis Tedavisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

İlk zamanlarda hiç bir belirtisi olmayan varis hastalığı ortaya çıkması ile birlikte kişi kendisi bile anlayabilir. Özellikle ilerlemesi halinde damarların genişlemesi ile cilt dışına taşmaktadır. En önemli belirtisi bu olup, aynı zamanda birde kişiyi sıkıntıya sokan şikayetler görülmektedir.

Damarların cilt dışına taşması ile birlikte özellikle akşam saatlerinde bacaklarda kaşıntı ve ağrı görülür. Yine aynı şekilde kramp sorunu daha sık rastlanır. Ortaya çıkan bacak ağrısını ortadan kaldırmak için yapmanız gereken uzanıp, bacaklarınızın altına bir yastık koyarak 20-30 cm yukarıda tutmaktır. Bu şekilde bacak ağrınız geçecektir.

Genişleyen damarlar sadece cilt dışına taşmakla kalmaz aynı zamanda belli bir noktadan sonra çatlamalar meydana gelir. Varis kanaması olarak adlandırılan bu durum çok ciddi olup, bazen kanamayı durdurabilmek için tampon yapmak gerekir.

Bu kanamalar bacaklarda iyileşmeyen yaralara Varis Ülseri problemine neden olmaktadır. Bacaklarda çürümeye neden olan Varis Ülseri artık işin en zor kısmıdır.

 

Varis Nedir?

İnsan vücudunda yer alan dolaşım sisteminin bir hastalığı olup, özellikle toplardamarlar ve en sık bacaklarda görülmektedir. Bacaklarda görülen varis en çok diz kapağı ile bacaklar arasında kalan kısımda ortaya çıkmaktadır. Bu bölgede yer alan kapakcıkların bozulması sonucu fonksiyon bozukluğu meydana gelmektedir.

 

Varis Neden Olur?

Kirli kanı kalbe geri taşımakla görevli toplardamarlar bacaklardan yukarı doğru kanı taşımaktadır. Yer çekimi sorunu ile sürekli geri kaçma eğilimi bulunan kirli kanın geri kaçmasını önlemek için bacak ile diz arasında 5 ile 7 adet kapakcık bulunmaktadır. Açılıp kapanan bu bu doku kirli kanın geri kaçmasını önlemektedir.

Fakat bu kapakcıklarda çeşitli nedenlerle bozulma meydana gelmesi halinde ise kirli kan geri kaçarak damarlarda bekleme yapmaktadır. Bu bekleme damarların genişlemesi ve cilt dışına taşmasına neden olmaktadır. Damar genişlemesi olarak ta bilinen varis hastalığı oluşur.

Bir çok sağlık sorunu genetik (genlerle) doğum esnasında kişiye geçmekte olup, anne ve babalarınız da varis hastalığı olması sizi de riskli hale getirmektedir. Özellikle bu sorun annenizde olması halinde tehlike 2 kat daha artmaktadır. Tabi ki tek neden genetik değildir.

Kapakçıkların bozulmasında önemli bir neden damarlarda oluşan basınçtır. Basıncın oluşmasına neden ise genelde uzun süre ayakta ve sabit durmaktan kaynaklanır. Örnek bir kuaför düşünün gün boyu belli bir noktada sabit bir şekilde çalışmaktadır.

Bu insanlar 30-60 dakika arasında yürüme, uzanma ve ayaklarını 20-30 cm yukarıda tutmamaları halinde basınç dağılmaz ve kapakcıkların bozulmasına neden olur. Yani yürüyeceğiz, hareket edeceğiz, uzanacağız ve hatta uzanıp, bacaklarımızın altına bir yastık koyarak onları 20-30 cm yukarıda tutarak damarlarda oluşan basıncı yok etmeliyiz.

 

Varis Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Anne ve babanıza sorun varis hastalığı var mı, tedavi olmuş mu? verecekleri cevap evet ise mutlaka korunma önlemleri almalısınız. Burada ilk yapılması gereken ayakta sabit çalışmaktan kaçınmalı, sabit çalışmaktan başka çareniz yoksa 30-60 dakika aralıklarla o sabit çalışma alanından ayrılarak yürüyüş yapmalı, imkanı olanlar uzanmalıdır. Tabi ki genetik olması nedeniyle bazen korunma önlemleri çözüm olmayabilir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba
Doktorlar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri