MS (Multiple Skleroz) Polikliniği

MS (Multiple Skleroz) Polikliniği
Genel Tanıtım

Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 1948 - 1999

MS (Multiple Skleroz) nedir?

Multipl Skleroz (MS) merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen kronik ve ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Kişinin yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri merkezi sinir sistemini hedef kabul edip, öncelikle beyaz cevherine saldırmaya başlar. Sinir lifleri mesaj iletimini kolaylaştıran ve onları koruyan miyelin olarak adlandırılan bir kılıf ile kaplıdır. MS hastalığında, kişinin bağışıklık sistemi miyelin tabakasına zarar verir. Bunun sonucu olarak sinir liflerinde mesaj iletimi yavaşlar veya tamamen kaybolur.

MS ilerleyici bir durumdur, zaman içinde bulguların üst üste eklenmesi ile sakatlığa neden olabilmektedir. Genç erişkinlerde özürlülük nedeni olarak travmadan sonra ikinci sırada yer alır. Bu nedenle, hastalığın zamanında tanınması, takip ve tedavisinin düzenlenmesi önemlidir.

 

MS (Multiple Skleroz) Plağı nedir?

MS hastalarının beyin veya omuriliklerinde hastalıktan dolayı hasarlanmış “plak” ismi verilen, oluşumlar görülmektedir. Beyin ve omurilik manyetik rezonans (MR)  tetkiklerinde bu plakları görürüz.

 

MS (Multiple Skleroz) hastalığı kimlerde görülür?

MS genellikle 20-40 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha sıktır. Beyaz ırkta daha fazla görülmektedir.Coğrafi olarak, hastalığın sıklığı ekvatordan uzaklaştıkça artmaktadır.

 

İnsanlar neden MS (Multiple Skleroz) olur?

Bu konuda pek çok farklı teoriler olmasına rağmen, MS (Multiple Skleroz)’in nedeni henüz kesin olarak tespit edilememiştir. Yatkın kişilerde bazı viral enfeksiyonların hastalığın gelişimine neden olduğu düşünülmektedir. MS (Multiple Skleroz) için ırsi bir hastalık denemez ancak yatkınlık genleri tesbit edilmiştir. MS (Multiple Skleroz) bulaşıcı bir hastalık değildir.

 

MS (Multiple Skleroz) hastalığının belirtileri nelerdir?

Beyin ve omuriliğin hangi kısmı zarar gördüyse; bu bölgenin yaptığı görev etkilenir.

  • Çift görme
  • Görme kaybı
  • Vücutta uyuşma, iğnelenme veya karıncalanma
  • Kuvvetsizlik veya yorgunluk
  • Yürüme güçlüğü, dengesizlik
  • Baş dönmesi
  • Konuşmada bozulma
  • İdrar yapma ile ilgili sorunlar
  • Yüzde şimşek çakar şekilde tekrarlayan ağrılar

 

MS (Multiple Skleroz) hastalığının tanısı nasıl konulur?

MS (Multiple Skleroz)'in belirtileri birçok nörolojik hastalıktaki belirtilere benzerdir. Bu nedenle MS tanısını nöroloji uzmanı, tercihen MS (Multiple Skleroz) konusunda deneyimli bir nöroloji uzmanı koymalıdır. MS (Multiple Skleroz) tanısı için kullanılabilecek tek bir test yoktur.  Detaylı bir anamnez (hastalık hikayesi) ve  nörolojik muayene bulguları bizim en önemli yol göstericimizdir. MS (Multiple Skleroz)'i taklit edebilen pek çok hastalık vardır. Bu nedenle, hastalığın başlangıç dönemlerinde uygun tetkikler ile bu hastalıkların olmadığı gösterilir. MS (Multiple Skleroz) lezyonlarını araştırmak için beyin ve omurilik manyetik rezonans (MR) görüntülemeleri; anormal immün belirteçlerin değerlendirilmesi ve tanının kesinleştirilmesi için bel suyu (beyin omurilik sıvısı) incelemesi yapılır.

 

MS (Multiple Skleroz) hastalığı nasıl seyreder?

MS (Multiple Skleroz) her hastada farklı seyredebilir ve nasıl seyredeceği öngörülemez. Ancak temel olarak üç farklı formu vardır, bunlar:

  • Tekrarlayan Düzelen MS (Multiple Skleroz): Çoğu hastanın (%85) tanısı bu tiptir. Bulgular belirli bir zaman boyunca (atak dönemi) devam eder ve sonra kısmen veya tamamen düzelir.
  • Birincil İlerleyen MS (Multiple Skleroz): Ataklar yerine hiç düzelme olmadan bulgular artar veya ilerler.
  • İkincil İlerleyen MS (Multiple Skleroz): Tekrarlayan düzelen MS (Multiple Skleroz), zaman içinde ilerleyen MS (Multiple Skleroz)’e geçer. Hangi hastaların bu MS (Multiple Skleroz) tipine ne zaman geçeceği bilinemez, ama tanı konulduktan sonra ataklardan bağımsız olarak şikayetler en az altı ay boyunca kötüleşirse bu tanı konulur.

 

MS (Multiple Skleroz) nasıl tedavi edilir?

MS (Multiple Skleroz) tedavisi  hastalık seyrini değiştiren ve bulgulara yönelik tedavilerden oluşmaktadır. Tedavi uzun soluklu olup, bir nöroloji hekimince düzenli takip gerektirir. MS (Multiple Skleroz) kişiden kişiye belirtiler, bulgular ve gidiş açısından farklılıklar gösterdiği için tedavisi hastaya göre planlanır.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2023 Pazar
Doktorlar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri