Kasık fıtığı; bağırsağın bir kısmı, karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıktığında ortaya çıkar.
Ortaya çıkan şişkinlik, özellikle öksürdüğünüzde, eğildiğinizde veya ağır bir nesneyi kaldırdığınızda ağrılı olabilir.
Kasık fıtığı her zaman tehlikeli değildir. Ancak kendi kendine iyileşmez ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Doktorunuz muhtemelen ağrılı veya büyüyen bir kasık fıtığını düzeltmek için ameliyat önerecektir. Kasık fıtığı onarımı yaygın bir cerrahi işlemdir.
Fıtığı içeri itemezseniz, fıtığın içeriği karın duvarında sıkışabilir. Sıkışan bir fıtık boğulabilir ve bu da sıkışan dokuya giden kan akışını keser. Boğulmuş bir fıtık tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.
Bir fıtık çıkıntısı kırmızı, mor veya koyulaşırsa veya boğulmuş bir fıtığın başka herhangi bir belirti veya semptomunu fark ederseniz hemen yardım isteyin.
Kasık kemiğinizin her iki tarafında kasıklarınızda ağrılı veya belirgin bir şişkinlik varsa doktorunuza görünün. Şişlik, ayakta durduğunuzda daha belirgindir ve genellikle elinizi doğrudan etkilenen bölgenin üzerine koyarsanız hissedebilirsiniz.
Bazı kasık fıtıklarının belirgin bir nedeni yoktur.
Pek çok insanda kasık fıtığına yol açan karın duvarı zayıflığı, karın zarının (periton) düzgün kapanmadığı doğumda ortaya çıkar. Diğer kasık fıtıkları, yaşlanma, yorucu fiziksel aktivite veya sigaraya eşlik eden öksürük nedeniyle kaslar zayıfladığında veya bozulduğunda yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, özellikle bir yaralanma veya karın ameliyatı sonrasında karın duvarında da zayıflıklar ortaya çıkabilir.
Erkeklerde zayıf nokta genellikle spermatik kordun skrotuma girdiği kasık kanalında oluşur. Kadınlarda kasık kanalı, uterusu yerinde tutmaya yardımcı olan bir bağ taşır ve bazen rahimdeki bağ dokusunun kasık kemiğini çevreleyen dokuya bağlandığı yerlerde fıtıklar meydana gelir.
Sizi kasık fıtığına yatkın hale getiren doğumsal kusuru önleyemezsiniz. Bununla birlikte, karın kaslarınız ve dokularınız üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz.
Örneğin:
Kasık fıtığını teşhis etmek için genellikle gerekli olan tek şey fiziksel bir muayenedir. Doktorunuz kasık bölgesinde bir şişkinlik olup olmadığını kontrol edecektir. Ayakta durmak ve öksürmek fıtığı daha belirgin hale getirebileceğinden; muhtemelen ayağa kalkmanız, öksürmeniz veya ıkınmanız istenecektir.
Teşhis için bazen; doktorunuz karın ultrasonu, BT taraması veya MRI gibi bir görüntüleme testi isteyebilir.
Fıtığınız küçükse ve sizi rahatsız etmiyorsa, doktorunuz beklemeyi önerebilir. Bazen destekleyici bir kiriş takmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak önce doktorunuza danışın çünkü kirişin uygun şekilde oturması önemlidir.
Büyüyen veya ağrılı fıtıklar genellikle rahatsızlığı gidermek ve ciddi komplikasyonları önlemek için ameliyat gerektirir.
İki genel fıtık ameliyatı türü vardır: Açık Fıtık Onarımı ve Laparoskopik Onarım.
Lokal anestezi ve sedasyon veya genel anestezi ile yapılabilecek bu işlemde cerrah kasıkta bir kesi yaparak çıkıntı yapan dokuyu tekrar karnınıza iter. Cerrah daha sonra zayıflamış alanı diker ve genellikle sentetik bir ağ (hernioplasti) ile güçlendirir. Açıklık daha sonra dikişler, zımbalar veya cerrahi tutkalla kapatılır.
Ameliyattan sonra, mümkün olan en kısa sürede hareket etmeye teşvik edileceksiniz, ancak normal aktivitelere devam edebilmeniz için birkaç hafta geçmesi gerekebilir.
Genel anestezi gerektiren bu minimal invaziv prosedürde cerrah, karnınızdaki birkaç küçük kesiden ameliyatı gerçekleştirir. İç organların daha kolay görülmesi için karnınızı şişirmek için gaz kullanılır.
Küçük bir kamera (laparoskop) ile donatılmış küçük bir tüp bir kesiğe yerleştirilir. Cerrah, kamera tarafından yönlendirilerek, sentetik ağ kullanarak fıtığı onarmak için diğer kesilerden küçük aletler sokar.
Laparoskopik onarım yaptıran kişiler, ameliyattan sonra daha az rahatsızlık ve yara izi yaşayabilir ve normal aktivitelere daha hızlı dönebilir. Bununla birlikte, açık cerrahiye göre laparoskopik onarımda fıtık rekürrensi daha fazla olabilir. Laparoskopik işlemde çok deneyimli bir cerrahın olması bu riski azaltabilir.
Laparoskopi, cerrahın daha önce fıtık onarımından kaynaklanan yara dokusundan kaçınmasını sağlar, bu nedenle açık fıtık ameliyatı sonrası fıtıkları tekrarlayan kişiler için iyi bir seçim olabilir. Vücudun her iki tarafında fıtık olan kişiler için de iyi bir seçim olabilir (iki taraflı). Açık ameliyatta olduğu gibi, normal aktivite seviyenize dönmeniz birkaç hafta sürebilir.