Çocuk ortopedisi, çocuklarda ortopedik problemlerin tanı ve tedavisini yapan tıbbi bir uzmanlık dalıdır. Bu dal, bebeklikten ergenliğe kadar olan yaş grubundaki çocuklarda görülen kemik, kas, eklem, bağ ve sinir sistemleri ile ilgili sorunlarla ilgilenir.
Çocuk ortopedisi uzmanları, doğuştan gelen problemlerden, travmalara ve diğer hastalıklara kadar çocuklarda ortaya çıkan her türlü ortopedik rahatsızlıklarla ilgilenirler.
En sık rastlanan çocuk ortopedi hastalıkları:
Çocuk ortopedisi doğru teşhis ve tedavi ile çocukların gelişimini engelleyen veya uzuvlarını kaybetmelerine neden olan ciddi problemleri önlenebilir hale getirir. Bu nedenle çocuklarda ortaya çıkan ortopedik rahatsızlıkların tanısı ve tedavisi için erken müdahale çok çok önemlidir.
Çocuk ortopedi doktoru, çocukların kemik kas ve eklemleri ile ilgili sorunları tedavi eden bir tıp uzmanıdır. Bu uzmanlar, çocuklarda doğumsal veya edinsel nedenlerden kaynaklanan ortopedik sorunlar tanımlar ve tedavi ederler. Bunlar arasında çocukluk çağı kemik tümörleri, doğuştan kalça çıkıklığı, skolyoz, serebral palsi ve çocukluk çağı romatizması gibi rahatsızlıklar yer alabilir. Çocuk ortopedi doktorları ayrıca çocuklarda spor yaralanmaları ve diğer travmatik hasarları da tedavi edebilirler.
Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde Doğuştan Kalça Çıkığı, eğri boyun (torticollis) ve yumru ayak (PEV) gibi tüm doğumsal ve ailesel geçişli hastalıklar, seri alçılama, ortoz tedavisi ve cerrahi tedavi ile sakatlıklar ortadan kaldırılmakta ya da ilerlemesi durdurulmaktadır.
Doğumsal (Konjenital) Kalça Çıkığı terimi yerine son birkaç 10 yıldır Edinsel Kalça Çıkığı terimi kullanılmaktadır. Anne karnında eklemin oluşum bozukluğuna bağlı oluşan kalça çıkığı genellikle bir sendromun (Örneğin Cam Kemik Hastalığı, Marfand Sendromu vb.) parçası olup, daha nadir görülmektedir ve Teratolojik Kalça Çıkığı olarak adlandırılmaktadır. Türkiye gibi Akdeniz Ülkelerinde ve Kafkasya’da sık görülen kalça çıkığı, doğumda bebeğin normal olduğu, sadece bağ dokusunda gevşeklik sonucu sonradan kalça çıkığı gelişen (yani edinsel - edinilen) olgulardır. Dünya sağlık teşkilatının yardımı ve Türk Pediatrik Ortopedi Derneğinin öncüğünde artık her bebeğe doğumdan sonra birinci ayda kalça ultrasonografisi yapılmakta olup, çoğu vaka cerrahi tedaviye gitmeden bandajlarla tedavi edilebilmektedir.
Genel olarak hastalarda uyluk pli asimetrisi, uylukları aralamada kısıtlılık oluşu, bir bacağın diğerinden kısa olması anneyi kalça çıkığı açısından uyarmalı hemen bir pediatrik ortopediste gitmelidir.
Bandajla iyileşme olmaz ise alçı tedavileri cerrahi olarak kalçayı yerine getirme ameliyatları, 18 aydan sonra leğen kemiği ameliyatları tedavide kullanılır.
Doğumsal kalça çıkığı dışında ayak deformiteleri en önemli problemlerdir. Bunlardan birisi Pes Ekiuna Varus (PEV) yani yumru ayak hastalığıdır. Bu hastalık hemen doğumdan sonra fark edilir ve erken seri alçılama (Ponseti Yöntemi) ile ameliyatsız tedavi edilebilir. Bunun dışında diz, kalça, omurga, el ve ayak deformiteleri ile giden sendromlar, herediter hastalıklar ve metabolik hastalıklar da başarı ile tedavi edilmektedir.
Ayrıca çocuk felci (polio), beyin felci (serebral palsi) ve meningomyelosel gibi tüm kas ve sinir hastalıkları başarı ile tedavi edilmektedir. Bu maksatla yumuşak doku gevşetme ameliyatları, tendon transferleri ve kemik ameliyatları yapılmaktadır.
Perthes hastalığı gibi büyüme plak hastalıkları, eklem ve kemik enfeksiyonları, yürüyüş bozuklukları ve çocuk kırık ve çıkıkları ilgi alanımızı oluşturmaktadır.