Relatif olarak sık görülür. Tüm kafa içi tümörlerin %10’unu oluşturur. Özellikle sinirin denge bölümünden kaynaklanır. Yavaş büyüyen tümörlerdir. Etraftaki yapılara bası yaparak semptom oluştururlar. Büyük oranda ayrı ayrı vakalar halinde görülmekle birlikte Nörofibromatozis tip 2 (NF2) isimli hastalıkta genetik olarak ortaya çıkarlar.
Ayrı vakalar halinde olanlar 40-60 yaşlarında pik yapar. NF2 daha genç yaşlarda görülür. Özellikle 30 yaşından önce gelen akustik nörinomlu hastalar mutlaka iyi değerlendirilmelidir. Yılda 0.2 cm gibi oldukça yavaş ilerler ancak zamanla beyin sapına bası yapabilir, kafa içi basıncı arttırabilir.
Belirti ve Bulgular: Tek taraflı işitme kaybı, çınlama, dengesizlik, yüzde his kaybı gibi şikayetlerle gelebilir. En çok görülen şikayet tek taraflı işitme kaybıdır. Bazı ani işitme kayıplarının altında akustik nörinom olabilir. Yüzde hissislik olması tümörün ilerlediğini gösterir.
Teşhis: İşitme ve denge testlerinden faydalanılır. Görüntüleme oldukça önemlidir. İlaçlı çekilen MRI oldukça hassas bir teşhis yöntemidir.
Tedavinin tamamını Doç. Dr. Pelin KOÇDOR'un resmi web sitesinde okuyabilirsiniz. >>