Diz ağrısı, her yaştan insanı etkileyebilen yaygın bir şikayettir. Travma sonrasında kırık, bağ yaralanmaları ve kıkırdak hasarlanması sonucunda meydana gelebildiği gibi, artrit, gut gibi hastalıklar ile enfeksiyonlar da diz ağrılarının sebebi olabilir.
Her yaş grubunda görülebilmesine rağmen, 50 yaş üzeri hastaların diz ağrılarının sebebi çoğunlukla osteoartrittir.
Osteoartrit, yaşın ilerlemesiyle diz eklemini çevreleyen kıkırdağın yapısında bozulma ve aşınmaya bağlı olarak meydana gelir ve diz ekleminde ağrı, şişlik ve eklem hareket açıklığının kaybına sebep olabilir. Osteoartritin günümüzde kesin tedavisi olmamakla birlikte, ağrıyı yönetmeye ve hastaların aktif kalmasını sağlamaya yardımcı olacak birçok tedavi seçeneği vardır.
Osteoartritin sebep olduğu kıkırdak hasarı tamamen geri döndürülemese de, semptomları genellikle yönetilebilir. Aktif kalmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve uygun tedavileri almak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve ağrı ile eklem fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Diz ağrısının sık görülen bir diğer sebebi de diz içi yumuşak doku yaralanmalarıdır. Çoğunlukla spor yaralanmaları sonucunda meydana gelir. Günümüzde profesyonel sporcular dışında, hobi olarak sporla uğraşan, aktif yaşam süren kişi sayısı artmış, bu da spor yaralanmalarının sıklığını artırmıştır. Kemik, kıkırdak, bağ veya menisküsleri içeren yaralanmalar tek başına olabileceği gibi birlikteliği de yaygın olarak görülür. Yaralanma mekanizmasının önceden bilinmesi ve etkili bir fizik muayene bu yaralanmaların tanı ve tedavisinde esastır. Ağrı ve şişlik, diz yaralanmasının en yaygın belirtileridir. Ayrıca dizde kilitlenme ve hareket halindeyken dizde boşa çıkma hissi yaygın olarak karşımıza çıkan semptomlardır. Bu yaralanmalarda tedavi yöntemi birçok faktöre bağlı olarak cerrahi veya cerrahi dışı olarak tercih edilebilir. Artroskopik cerrahi, hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Eklem içine fiber optik kamera ile girilerek menisküs, bağ ve kıkırdak hasar onarımları minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilir.
Diz ağrısı olan hastalara uygulanan tedavilerde amaç, şikayetlerin geçmesi, aktivitenin bir an önce geri kazandırılması, ve hayat kalitesinin artırılmasıdır.