Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Günü olarak ilan edilmiştir. Türkiye’de de Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Multipl Skleroz derneği başta olmak üzere, diğer hasta dernekleri de “Multipl Skleroz” hastalığının farkındalığını arttırmak, hastalık ile ilgili gerçek dışı algıları düzeltmek, MS’lu kişiler ve aileleri ile dayanışma içinde olmak amacı ile çeşitli aktiviteler düzenlemektedir.
Multipl Skleroz genç erişkinlerde görülen, genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, merkezi sinir sistemi, yani beyin ve omuriliğin bir çok bölgesini etkileyen bir hastalıktır.
Multiple skleroz hastalığında görme bulanıklığı, görme kaybı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, kol ve bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma ya da idrar yapamama gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu yakınmalar “MS atağı” sırasında ortaya çıkıp daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmı uzun dönemde kalıcı olabilmektedir. Bazı hastalarda başlangıçtan itibaren, bazılarında ise hastalık başlangıcından yıllar sonra ilerleyici nörolojik bulgular ortaya çıkabilir.
MS bir çok hastalığı taklit edebilir, bu nedenle ayırıcı tanı bir çok incelemeyi gerektirir. Tanıda ve ayırıcı tanıda MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve beyin omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi yararlı yöntemlerdir.
Doğru tedavi ve takiple hastaların yaklaşık %20’si uzun süreli ,ilaçları kullanmaya bile gerek kalmadan yaşamını sürdürebilmektedir.