Alzheimer Nedir?

Nöroloji
Alzheimer Nedir?

Alzheimer Nedir?

Alzheimer, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Alzheimer hastalığını ilk tanımlayan, Alman psikiyatrist ve nöropatolog Alois Alzheimer’dır. 1901 yılında, Frankfurt Akıl Hastanesi’nde yatan 51 yaşındaki Auguste Deter isimli hastanın muayenesinde unutkanlıklarının olduğunu ve tuhaf davranışsal semptomlara sahip olduğunu tespit eder. Bu süreçte hastayı gözlemlemeye devam eder.

1906’da hastanın ölümünün ardından yapılan otopside beyinde gözle görünür küçülme, beyin hücreleri içinde çevresinde farklı birikimler ve korteksinde incelmelere rastlar. İnceleme sonrasında plak ve lif tanımlamaları yapan Alzheimer bunu ‘’presenile dementia’’olarak adlandırır.

Daha sonra bu tanı hocası Emil Kraepelin tarafından ‘’Alzheimer’’ hastalığı olarak adlandırılmıştır.

Alzheimer Nasıl Bir Hastalıktır?

Alzheimer Hastalığı; beynin öncelikle hafıza başta olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba (demans: bunama) neden olan, mikroskobik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Demans, hafıza, lisan, aritmetik işlemlerde zorluk, karar verme yetisi, dikkat ve diğer bilişsel fonksiyonlarda ilerleyici kayıp demektir. Alzheimer Hastalığı en sık görülen demans şeklidir, ancak bunun dışında benzer demans tablolarına neden olan başka rahatsızlıklar da bulunmaktadır.

Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden, yaşlılıkta izlenen unutkanlık NORMAL OLARAK GÖRÜLMEMELİ,  gerekli testler ve tedaviler zamanında yapılmalıdır. Bu rahatsızlığın seyrini yavaşlatmak veya hastalık sürecinin daha rahat geçirilmesini sağlamak mümkündür.

Gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bu beyin hastalığının teşhisi ve tedavisi ile ilgili sorunlara dikkati çekmek amacıyla tüm dünyada eylül ayı “Alzheimer Hastalığı Farkındalık Ayı’’ olarak kabul edilmektedir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2022 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri