Koklear implant, bir iç parça ve bir dış parçadan oluşur. Akustik uyarıyı toplayan mikrofon ve bunu elektrik enerjisine çeviren işlemci, bir de bu bilgiyi iç üniteye elektromanyetik dalgalarla ulaştıracak bobin dış parçayı oluşturur. İç parçada alıcı ve uyarıcı dışarıdan gelen bilgiyi alır, ve oradan koklea içine yerleştirilmiş elektrot ile gelen bilgi işitme sinirine ulaşır.
Doğuştan (konjenital) sağırlık, yaklaşık her 1000 çocukta 1 görülmektedir.
Koklear implant çok ileri derecede işitme kaybı ile doğan çocuklara ayrıca ileri derecede işitme kaybı olan erişkinlerede işitme rehabilitasyonu için uygulanmaktadır.
Koklear İmplant Cerrahisi
Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Kesi, kulak arkasında, C şeklinde bir kesidir ve 3-4 cm uzunluğundadır. Mastoidektomi ve fasial recess dediğimiz kulak arkası kemiğin tıraşlanması işlemleri ile kokleaya ulaşılır. Daha sonra kokleostomi denilen işlem yapılır ve elektrot kokleaya yerleştirilir. Ameliyat sonrası mastoid sargı ile hasta odasına çıkarılır. Genelde 1 gece yatırılır. Daha sonra herhangi bir komplikasyon olmaması halinde taburcu edilir. Ameliyat sonrası kesi yerini görmek için kontrole çağrılır. Bu dönemde başın yıkanmaması tavsiye edilir. 3. Haftada dış ünite takılarak rehabilitasyona başlanır.