Biyonik Kulak Ameliyatı

Koklear implant, bir iç parça ve bir dış parçadan oluşur. Akustik uyarıyı toplayan mikrofon ve bunu elektrik enerjisine çeviren işlemci, bir de bu bilgiyi iç üniteye elektromanyetik dalgalarla ulaştıracak bobin dış parçayı oluşturur. İç parçada alıcı ve uyarıcı dışarıdan gelen bilgiyi alır, ve  oradan koklea içine yerleştirilmiş elektrot ile gelen bilgi işitme sinirine ulaşır.

Doğuştan (konjenital) sağırlık, yaklaşık her 1000 çocukta 1 görülmektedir.

Koklear implant çok ileri derecede işitme kaybı ile doğan çocuklara ayrıca ileri derecede işitme kaybı olan erişkinlerede işitme rehabilitasyonu için uygulanmaktadır.

Koklear İmplant Cerrahisi

Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Kesi, kulak arkasında, C şeklinde bir kesidir ve 3-4 cm uzunluğundadır. Mastoidektomi ve fasial recess dediğimiz kulak arkası kemiğin tıraşlanması işlemleri ile kokleaya ulaşılır. Daha sonra kokleostomi denilen işlem yapılır ve elektrot kokleaya yerleştirilir. Ameliyat sonrası mastoid sargı ile hasta odasına çıkarılır. Genelde 1 gece yatırılır. Daha sonra herhangi bir komplikasyon olmaması halinde taburcu edilir. Ameliyat sonrası kesi yerini görmek için kontrole çağrılır. Bu dönemde başın yıkanmaması tavsiye edilir. 3. Haftada dış ünite takılarak rehabilitasyona başlanır.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2020 Pazar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri