Akustik Nörinom (Köşe Tümörü)

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Akustik Nörinom (Köşe Tümörü)

Bu tümörler köşe tümörü olarak da geçerler ve bu bölgenin en çok görülen tümörüdür. 8. Kraniyal sinirinin (işitme ve denge siniri) benign (iyi huyu) tümörüdür. Relatif olarak sık görülür. Tüm kafa içi tümörlerin %10’unu oluşturur. Özellikle 8. Kraniyel sinirin vestibüler (denge) bölümünden kaynaklanır. Yavaş büyüyen tümörlerdir. Etraftaki yapılara bası yaparak semptom oluştururlar. Büyük oranda sporadik ancak NF2 ile otozomal dominant olarak ortaya çıkarlar. Sporadik olanlar 40-60 yaşlarında pik yapar. NF2 daha genç yaşlarda görülür. Özellikle 30 yaşından önce gelen akustik nörinomlu hastada diğer taraf da mutlaka iyi değerlendirilmelidir. Yılda 0.2 cm gibi oldukça yavaş ilerler ancak zamanla beyin sapına bası yapabilir, kafa içi basıncı arttırabilir.

Tek taraflı işitme kaybı, çınlama, dengesizlik, yüzde his kaybı Akustik Nörinom (Köşe Tümörü) belirtisi olabilir! İhmal etmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurun.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 27 Ocak 2020 Pazartesi

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri