FibroScan, karaciğer sağlığı için bir tarama ve değerlendirme yöntemidir. Karaciğer yağlanma düzeyini ve karaciğer fibrozunu (sertliğini) ölçerek hasar oranı tahmin edilebilmektedir. Kronik karaciğer hastalıklarında karaciğer dokusu sertleşir. FibroScan, yumuşak dokuların esnekliğini dijital olarak ölçen ileri teknoloji bir cihazdır. FibroScan verileri kilopaskal (kPa) cinsinden ölçer ve karaciğerdeki fibrozun derecesini/aşamalarını gösterir. FibroScan, karaciğer biyopsisi ile alınabilecek dokudan en az 100 kat daha büyük bir bölgeyi inceler. Bu nedenle, bu yöntem karaciğer bütününün daha iyi görüntülenmesini sağlar.
Hızlı, basit ve non-invaziv bir muayene sunar. FibroScan, karaciğerin sertliğini (hasarını) ölçmek için geçici elastografi adı verilen gelişmiş bir ultrason tekniği kullanır.
FibroScan, derinin altına yerleştirilmiş titreşimli bir başlık kullanan ultrason benzeri bir cihazdır. Bu başlık, düşük frekanslı titreşimler yaratarak karaciğer dokusunun elastik özelliklerini ölçer. Bu özellikler doğrudan fibroz seviyesi ile ilgilidir. FibroScan yöntemi karaciğer hastalıklarının erken teşhis ve tedavisinde önemlidir. Özellikle kronik hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntem, karaciğer hasarını ölçmek için kullanılabilecek invaziv olmayan, hızlı ve güvenli bir seçenektir.
Karaciğer hasarını ölçmek için FibroScan yönteminin avantajları;
Karaciğer biyopsisi, karaciğerin durumunu değerlendirmenin en doğru yoludur. Ancak ağrılı olduğu için hastalarda çekincelere neden olabilir ve bazen ciddi komplikasyonlara (kanama gibi) neden olabilir. Fibroscan gereksiz biyopsileri önleyebilir. Doktor tarafından belirlenen aralıklarla Fibroscan yapılarak tekrarlı biyopsiler yapılmadan karaciğer hastalığının ilerleyişi ağrısız ve acısız bir şekilde takip edilebilir.
Fibrozis, bir doku veya organda normal doku yerine fibröz dokunun birikmesi durumudur. Normal dokudan farklı olarak fibrotik doku daha sert ve yoğun bir yapıya sahiptir ve işlevini yerine getiremez.
Fibroz genellikle tekrarlayan veya kronik yaralanmalardan sonra ortaya çıkar. Örneğin kronik hepatit karaciğer hastalığı, sürekli alkol tüketimi, obezite karaciğerde fibrozise neden olabilir.
Fibrozisin derecesi, ne kadar doku hasarına bağlı olarak değişebilir. Normal dokunun çoğunluğu hala mevcut olduğunda hafif fibroz görülebilirken, normal dokunun çok az olduğu durumlarda şiddetli fibroz görülebilir. İlerlemiş fibroz, organ işlev bozukluğuna ve hatta organ yetmezliğine yol açabilir.