Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 1900 - 1937
Restoratif Diş Tedavisi; diş sert dokularını içeren doku kayıplarını estetik yaklaşımlarla onaran, hastanın mevcut problemlerini diş şekil, biçim ve renklerinin değiştirilmesiyle gideren ve hastanın doğal, sağlıklı ve estetik gülümsemeye sahip olabilmesi için yapılan bir tedavi türüdür. Erişkinlerde, birçok sebep ile (bakteriler, çürük, yanlış beslenme, erezyon, renklenmeler, yapısal kayıplar vb.) diş sert doku hastalıklarının teşhis ve tedavileri güncel bilgi ve teknolojileri kullanarak yapılmaktadır. İlave olarak estetik tedaviler kapsamında, hastaların problem ve talepleri doğrultusunda, diestema denilen diş arası boşluklar kapatılır ve diş beyazlatma işlemleri yapılmaktadır.
Restoratif diş tedavisi için kullanılan yöntemler şunlardır; kompozit dolgular, porselen dolgular (inley-onley), fiber post uygulamaları, beyazlatma yöntemleri (bleaching), hassasiyet gidericiler, lazer ile rejenerasyon ve lamina uygulamalarıdır.
Kliniğimizde; Erişkin dişlerinin sert dokularının çeşitli nedenlerle (çürük, aşınma, renk değişiklikleri, yapısal kayıplar vb.) oluşabilen bozuklukların tanı ve tedavisi güncel veriler ışığında ve son teknoloji ürünü cihazlarımızla alanında profesyonel hekimlerimiz tarafından yapılmaktadır.
Direk kuafaj, çürüğün çok derin olduğu ve dişin canlı dokusunun çürük ile beraber etkilendiği durumlarda dişin kanal tedavisi yapılmaksızın tedavi edilmesi işlemidir. İndirek kuafaj ise dentin ile pulpa odası arasında etkilenmeyen doku kaldığı durumlarda yapılan derin dolgu işlemidir.
Kompozit direk ve indirek lamina uygulamaları kliniğimizde yapılmaktadır. Ön diş kırıklarının estetik restorasyonu en sık olarak diestema olarak adlandırılan bir yapısal bozukluk olarak karşımıza çıkmakta ve iki diş arasındaki küçük ve dar boşlukları ifade etmektedir. Halk arasında ayrık diş olarak ifade edilen diestema, ağızda sadece iki diş arasında veya birkaç dişte de oluşabilir. Çiğneme ve konuşmada da birtakım problemlere sebep olan bu boşluklar aynı zamanda estetik kaygılara da sebep olmaktadır. Uygun diş aralığına sahip kişilerde, diş dokusuna zarar vermeden, herhangi bir kesim işlemi yapılmadan, ayrık dişler kapatılabilir.
Özel ışıklı bir aletle sertleştirilen kompozitler,diş çürükleri tamirleri yanı sıra dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik, doğal bir görünüm sağlar. Beyaz dolgu olarak da bilinen estetik ve sağlamlığı bir araya getiren hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilen, günümüzde diş hekimliğinde en yaygın restoratif materyaldir. Tamiri ve uygulaması sorunsuz olduğu için hekimler tarafından sıkça pratikte kullanılmaktadır. Dişlere iyice bağlanan bu dolgular diş dokularını destekleyerek kırılmalarını engeller.
Porselen dolgular; aşırı madde kaybına sahip dişlerde, çürük veya kırılmalar sebebiyle, ilgili dişin çiğneme yüzeyinin yarısından fazlasının zarar görmesi sonucunda oluşan diş kusurlarının, porselen ile güçlendirilmiş kompozit dolgularla diş laboratuvarında çeşitli işlemlerden geçirilerek yapılan dolgulardır. Bu dolgular diş minesinin sertliğine yakın olduğu için çiğneme kabiliyetini artırır. İşlem onarılması gereken diş alanına göre inley ya da onley olarak adlandırılır.
Dental post olarak da bilinen uygulama, kanal tedavisi görmüş diş duvarı kalmamış ancak köklerin sağlıklı olduğu durumlarda kök kanalını destekleyerek uygulanan bir destek tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sonrası kök üzerine yerleştirilen yapılar sayesinde dişin hem kökünden hem de üst kısmından destek alarak, dişin dayanıklılığını arttıran metal ve metal olmayan materyaller kullanılarak yapılan işlemlerdir.
Daha beyaz dişlere sahip olmak için uygulanan diş beyazlatma işlemleri, son yıllarda diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedavilerdir. Sanılanın aksine dişe hiçbir şekilde zarar vermez. Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki mine yapısının renklenmesinin, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir. Beyazlatma işleminin iki farklı uygulama yöntemi vardır. Klinikte doktor pratiğinde uygulanabileceği gibi doktor gözetiminde hazırlanan kişiye özel plaklarla evde de uygulanabilir. Evde diş beyazlatma (home bleaching) işlemi kişiye özel oluşturulan plastik ağızlıkların içine 3-4 saat sürecek şekilde jel sürülerek bekletilmesiyle yapılan beyazlatma işlemidir.Diş beyazlatma işlemlerinin sonuçları kişiye göre farklılıklar göstermektedir.
Diş hassasiyetini iki şekilde tanımlayabiliriz. Birincisi dışarıdan bir etken olmadan dişlerde hassasiyet ile, ikincisi de soğuk/sıcak ve tatlı tüketiminde sızlama şeklinde olan yakınmalardır. Hassasiyeti önlemenin ilk yolu etkeninin bulunmasıdır. Sonrasında bu hassasiyetin sebebine göre dolgu ve restorasyon uygulamalarıyla hassasiyet giderilebilir.
Yaprak porselen olarak da bilinen lamina porselenlerin yapılma amacı; genelde ön yüzü hasarlı dişlerin, minimum düzeyde aşındırılıp /aşındırmadan restore edilmesi, doğal dişi taklit etme özelliği kullanılarak kişilerin istenilen gülüşe sahip olmasını sağlamaktır.