Menopoz aylık adet kanamalarının kesilmesidir. Genellikle 45–55 yaşlarında görülür. Menopoz döneminde yumurtalıklarda yumurta hücresi, östrojen progesteron hormonu yapımı durur. Menopoz öncesi dönemde adet dönemi aralıkları uzayıp kısalabilir ve öncesine göre daha kısa sürebilir.
Menopozda sıcak basması, gece terlemesi, uyku problemleri, vajina kuruluğu , bir konuya yoğunlaşmada güçlükler, unutkanlık şikayetlerinden biri veya birkaçı bir çok kadında görülür. Daha önce rahiminiz alındıysa fakat yumurtalıklarınız duruyorsa menopoz şikayetlerini yine yaşarsınız. 45 yaşın üstünde iseniz ve adet periyodlarınız değişirse bu çoğunlukla menopozu işaret eder. İki adet arası üç haftadan daha az olursa, kanama miktarınız fazla, adet dönemleri arasında lekelenme olursa veya menopozda olmanıza rağmen tekrar kanamalarınız başlarsa doktora başvurmanız gerekir. Düzensiz de olsa adet görüyorsanız gebe kalabilirsiniz, ancak bir yıldan daha uzun süredir adet görmüyorsanız gebe kalma ihtimaliniz yoktur.
İnce ve pamuklu giysiler giymek, sıcak ortamlardan kaçınmak, sıcak içecekleri ve alkolü az tüketmek yararlı olabilir. Sigara menopoz şikayetlerini arttırır. Egzersiz sizi depresyondan uzaklaştırır, kemiklerinizi kuvvetlendirir. Menopoz şikayetleri hormon ve bazı depresyon ilaçları ile tedavi edilebilir. Şikayetleriniz sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu, tahıllar, meyve ve sebzelerde bitki kaynaklı östrojenler bulunur. Bu yiyecekleri tüketmeniz yararlıdır. Bitkisel ürünlerin menopoz şikayetleri üzerine etkileri yoktur. Özellikle meme kanseri öyküsü olan kadınların bitkisel östrojen kaynaklı bu preparatları almaması gerekir.