İnme Tedavilerinde Zamana Karşı Olan Yarışınızda 7/24 Yanınızdayız!
Akut inme, kalp hastalıklarından sonra dünya genelinde ikinci gelen ölüm nedenidir. İnme; kan pıhtısının damarı tıkaması (akut iskemik inme) veya kan damarının yırtılması sonucu (akut hemorajik inme) beyne giden kan akımının bozulmasıyla oluşur. Özellikle akut iskemik inme tedavisinde (kan pıhtısı ile tıkanma sonucu oluşan) en önemlisi zaman kaybetmeden tıkanıklığın açılmasıdır.
İnme Merkezi tanıtım filmimiz buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. >>
İnme merkezlerine ulaştırılabilen hastalara ilk 6 saat içinde anjiografik yöntem ile mekanik trombektomi işlemi (pıhtının çıkarılması) uygulanmalıdır. Bu yöntem inmenin beyinde bırakacağı hasarı azaltması açısından çok önem teşkil etmektedir. Anjiografik yöntem ile pıhtının çıkarılması seçilmiş bazı hastalarda 24 saate kadar uygulanabilmektedir.
Akut inme geçirdiğini düşünen hasta veya yakınlarının 112’yi arayarak hemen hastaneye ulaştırılması sağlanmalıdır. Hastanede nöroloji doktoru tarafından değerlendirilen hastaların inme geçirdikleri teyit edilirse en öncelikli beyin kanamasının ekarte edilmesi için beyin tomografinin çekilmesidir. Eğer kanama yoksa pıhtının açılması için tedavi stratejisinin zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir. İnme geçirdiği andan itibaren 4,5 saatten az zaman geçmişse damardan trombolitik (pıhtı açıcı ilaç) verilmesi gerekmektedir. Hem damardan pıhtı açıcı verilemeyen hem de verilen hastaların vakit kaybetmeden inme merkezlerine yönlendirilmesi gerekmektedir.