Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 1024 - 1026
Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kişilerin fonksiyon ve iş kapasitelerini en üst düzeye çıkarmayı, başkalarına bağımlı olmadan yaşamayı öğreten ve yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen, kas, eklem, kemik ve omurga hastalıkları, spor yaralanmaları gibi ortopedik problemler, romatizmal hastalıklar ve felç gibi nörolojik hastalıkların çözümüne yardımcı olarak en etkin tedaviyi planlamak amacı ile hizmet veren bir bilim dalıdır.
Fizik tedavi yöntemleri sıcak/soğuk uygulamaları, ultrason, elektrik akımı ile uyarıları, su içi tedavileri ve traksiyon gibi çekme tedavilerini içermektedir. Ayrıca, egzersiz ve vücudu doğru kullanma fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının vazgeçilemez tedavi yöntemlerinden biridir. Merkezimizde modern cihazlarımız ve tecrübeli ekibimiz ile dünyadaki son gelişmeler ışığında tedaviler planlanmakta ve güvenle uygulanmaktadır.
Ortopedik hastalıklara bağlı diz, omuz, kalça ve ayak gibi eklem ağrıları, diz, kalça ve omuz protez ameliyatları ve kırıklar, omurga hastalıklarına bağlı problemlerden sonra hastaya özgü fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hastanın günlük yaşam aktivitelerine dönmesinde son derece önemli olup, mutlaka yapılmalıdır.
Yürüme omurilik veya beyin felci, parkinson, multiple skleroz (MS) ayaklardaki sinir yaralanmaları gibi sinir sistemi hastalıklarına bağlı bozulabileceği gibi, kırıklar, tendon yaralanmaları, kas kopmaları gibi ortopedik problemlere bağlı da bozulabilir. Günlük yaşamda hiç düşünmeden binlerce kez adım atarız. Eğer yürüme ile ilgili bir zorluk var ise o zaman yürümenin ne kadar önemli bir aktivite olduğunun farkına varırız. Fizik tedavi polikliniğimizde yürüme bozuklukları ve kaynakları tespit edilip, merkezimizde uzman ekibimiz ile bu problemler düzeltilmektedir.
Spor yapmak için sporcu olmaya gerek yok. Günlük yaşamda sağlıklı yaşamak için herkesin yaşına ve durumuna özgü yapabileceği bir spor mevcuttur. Bu sporları yaparken istemesek de bazen hoş olmayan spor yaralanmaları olabilmektedir. Rehabilitasyon uygulamaları spor yaralanmalarından sonra tedavinin en önemli parçasını teşkil etmekdedir.
Bel ve boyun ağrısı tüm Dünyada olduğu gibi toplumumuzda da son derece yaygın ve iş gücü kaybına sebep olan problemlerdir. Bel ve boyun ağrılarının bir kısmı ameliyatla, bir kısmı omurilik kanalı içine ilaç enjeksiyonu ile tedavi edilirken, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları hem bu yöntemlerle birlikte hem de tek başına bel ve boyun ağrılarının tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Fibromyalji kronik yaygın ağrı ile seyreden, depresyon, gastrointestinal problemler, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi birçok sistemik belirtilerin eşlik ettiği bir sendromdur. Genel toplumun %1-2’sinde görülür. Genellikle 30-50 yaş arasında görülmekle birlikte çocukluk çağı ve yaşlılarda da rastlanabilir. Kadınlar erkeklerden daha fazla etkilenir. Fibromyalji sendromu kişileri sakat bırakmaz fakat, kronik ağrı ve diğer sistem yakınmaları kişilerin yaşam kalitelerini ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler. Yaygın vücut ağrısı, kronik yorgunluk ile seyreden yumuşak doku romatizması tedavisinde fizik tedavi yöntemleri ve egzersiz önemli bir yer tutmaktadır.
Osteoporoz, özellikle menopoz sonrası kadınları etkilemekle birlikte, yaşlı erkekleri ve genç erkek ve kadınlarda da görülebilmektedir. Osteoporoza bağlı sırt ağrıları ve kemik sağlığının korunmasında egzersizler ve fizik tedavi yöntemleri son derece önemlidir.
Romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar eklemlerde yangı ile şekil bozukluğuna ve hareket kısıtlılığına sebep olan romatizmal hastalıklardır. Şekil bozukluklarının önlenmesinde, ağrının dindirilmesinde ve fonksiyonel kazanımın artırılması ve günlük yaşam aktivitelerine katılımı artırmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gereklidir.
Felç, omurilik yaralanması, beyin travması veya çocukluk çağı feli sebebi ile kas zayıflığı, hareket güçlüğü, yürüme zorlukları olabilmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları mevcut bozuklukların düzeltilmesi veya hafifletilmesi, yürümenin kolaylaştırılması, kalıcı eklem sertliklerinin önlenmesi, felce bağlı ağrının azaltılması ve fonksiyonelliğin artırılmasında önemli rol oynar. Ayrıca, felç durumunda hastaya özel cihaz kullanımı için planlamalar yapılarak hastaların ellerini daha kolay kullanmaları ve hareketlerini daha rahat yapmaları sağlanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar her yaşta olabilecek kas ve iskelet sistemini etkileyen hastalıkların ve bu hastalıklar sonucu gelişen sakatlıkların tedavisinde önemlidir. Yaşam kalitesinin artırılması, günlük yaşam aktivitelerine bir an önce dönm ve fonksiyonel kazanımı artırmak rehabilitasyon uygulamaları ile sağlanabilmektedir.