Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 1900 - 1937
Pulpa ve periapikal hastalıklarının etiyoloji, epidemiyolojisi, histopotolojisi, mikrobiyoloji, klinik tanı ve tedavi yöntemleri ve de prognozunu etkileyen faktörler Anabilim Dalımızın ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Özellikle son 20-25 yılda endodonti dalında çok önemli gelişmeler olmuş ve kanal tedavileri çok daha kolay ve başarılı olarak yapılabilir hale gelmiştir. Ayrıca bu durum genel diş hekimlerinin de bu tedaviyi çok daha başarı ile yapabilmelerini sağlayarak endodontik tedavinin diş ekimliği kliniklerindeki ağırlığını artırmıştır.
Endodonti, dişin kron ve kök kısmında bulunan pulpa (halk arasında dişin siniri) ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine “endodontist” (kanal tedavisi uzmanı) denir. 5 yıllık diş hekimliği eğitiminden sonra 4 yıl boyunca kanal tedavisi alanında teorik ve pratik olarak ileri teknik eğitimleri tamamlayarak kanal tedavisi uzmanı olarak görev yaparlar. İleri derecede çürümüş yani dişin pulpasına (sinirine) ulaşmış çürüklerde veya travma nedeniyle pulpanın zarar gördüğü durumlarda kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir.
Endodontik tedavide (kanal tedavisi) amaç, ağız içinde bulunan dişleri korumak, mevcut ağrı var ise ağrıyı azaltmak ve dişin çekilmesini önlemektir. Endodontik tedavide enfekte veya travmaya maruz kalmış pulpa çıkarılarak kök kanalları temizlenir, yıkanır, şekillendirilir ve dezenfekte edilir. Temizlenip şekillendirilen kök kanalları özel bir dolgu maddesi ile doldurularak dişin üzeri dolgu veya kron ile kapatılır. Bu işlemler dişin durumuna göre bir veya iki seansta yapılır. Anestezi altında uygulandığı için ağrısız bir işlemdir. Endodontik tedavi, dişin ağızda kalmasına yönelik son tedavidir, bu nedenle önemlidir.