Çocukluk çağının romatolojik hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Çocukluk çağında romatizmal hastalıklar iki ana grupta değerlendirilebilir:
Genetik geçişli hastalıkların en büyük grubunu otoinflamatuar hastalıklar oluşturur. Bunların içinde en çok bilineni ve ülkemizde en yaygın olanı Ailevi Akdeniz Ateşidir.
Kazanılmış hastalıklarda çevresel etkilerin yanı sıra genetik özelliklerin de etkili olduğuna dair bilgiler vardır. Çocukluk çağında kazanılmış hastalıklar içinde en sık Juvenil İdiopatik Artrit görülür. Bu hastalık aynı zamanda çocukluk çağının kronik hastalıkları arasında en sık görülen 3. hastalıktır.
Juvenil İdiopatik Artrit (JİA)
Oligoartiküler JİA: ilk 6 ayda 4 veya daha az eklem hastadır. Hasta eklem şiş ve sıcaktır. Kızarıklık ve belirgin hassasiyet görülmez. Çocuk topallayarak yürüyebilir. En sık diz de görülür. %20 hastada üveit (göz hastalığı) görülür.
Poliartiküler JİA: Çocukluk çağında Romatoid Faktör bakılması gereken hastalık tipidir. Beş veya daha fazla eklem hastadır. Hafif sistemik belirtiler olabilir. Sabah tutukluğu belirgin bulgudur. Küçük eklemlerin tutulumu tipiktir.
Sistemik JİA: Tipik olarak ateş ve döküntü ile ortaya çıkar. Poliartrit şeklinde eklem tutulumu olur. Ateş tipik olarak günde 1-2 kez çok yükselir. Ateşle ortaya çıkıp kaybolan hayalet döküntüler görülür.
Entezit İlişkili Artrit (EİA): Entezit, tendonların kemiğe tutunduğu noktalarda inflamasyon olmasıdır. En bilinen aşil tendonudur. İnflamasyon olduğunda topukta ağrı ile başvurur. Çocukluk çağında özellikle alt ekstremite artritlerinde entezit varlığını değerlendirmek ayırıcı tanı için çok önemlidir. Tanı, tedavi ve izlem EİA'de farklılar gösterir. HLA B27 bakmak gerekir.
Psöriatik Artrit: Sedef hastalığına eşlik eden eklem hastalığıdır. Bazen Sedef hastalığı başlamadan önce eklem hastalığı başlar. Ailede Sedef öyküsü olması da önemlidir.
Sistemik Lupus Eritematozus: Pek çok sistemi tutan, alevlenmelerle seyreden, anti nükleer antikor pozitif hastalıktır. Tipik cilt döküntüleri varsa tanı koymak kolaydır. Halsizlik, ateş, vücutta ağrılarla başvuran olgularda henüz organ bulguları yokken tanı akla gelmeyebilir. Böbrek en önemli hedef organlardan biridir.
Juvenil Dermatomiyozit: Pek çok sistemi, özellikle de kas ve deriyi tutan bir hastalıktır, Yutma güçlüğü, yürüme güçlüğü, oturup kalkarken güçlük, güçsüzlük, göz kapaklarında morumsu lekeler, ciltte papüller, kalsifikasyonlar görülebilir.
Juvenil Skleroderma: Sert deri anlamına gelir. Yaygın veya sınırlı seyredebilir. Organ tutulumu görülür.
Kawasaki Hastalığı: Çocuklarda sık görülen vaskülitlerdendir. Beş gün süren ateş, cilt, göz, ağız bulguları ile kolayca tanınır. Acil tedavi gerekir. Hedef organ kalp damarlarıdır. Erken ve doğru tedavi ile kalp damarları korunur.
Ig A vasküliti (Henoch Schönlein Purpurası): Dünyada en sık görülen vaskülittir. Deri, barsak, böbrek damarlarını tutar. Cilt döküntüleri tipiktir. Kolayca tanınır. Böbrek tutulumu açısından izlenmesi gerekir.
Behçet Hastalığı: Ağızda, genital bölgede aftlar, gözlerde üveit başlıca bulgularıdır. Trombozlar nedeniyle başka organ bulguları da görülebilir.
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF): Tekrarlayan ateş ve karın ağrısı / göğüs ağrısı / eklem ağrısı yakınmaları olur. Ataklar arasında genellikle çocuk tamamen normaldir. Ataklar kendiliğinden geçer. Tedavi edilmezse amiloidoz gelişir.
Periyodik ateş, aft, farenjit, adenit (PFAPA): Ateş, ağızda aftlar, farenjit, boyunda beze büyümesi ile birbirinin benzeri tekrarlayan ataklarla seyreder. Atak aralıkları benzer ve düzenlidir.
Juvenil İdiopatik Artrit
Oligoartiküler JİA: Olası artrit nedenlerinin dışlanması, ANA, akut faz belirteçleri
Poliartiküler JİA: Olası artrit nedenlerinin dışlanması, RF, akut faz belirteçleri
Sistemik JİA: Olası ateş nedenlerinin dışlanması, akut faz belirteçleri
Entezit İlişkili Artrit: Olası artrit nedenlerinin dışlanması, ANA, akut faz belirteçleri, HLA B27
Psöriatik Artrit: Olası artrit nedenlerinin dışlanması, ANA, akut faz belirteçleri, HLA B27
Sistemik Lupus Eritematozus: ANA, ENA, akut faz belirteçleri, idrar tetkiki, kompleman C3,C4, tam kan sayımı, Coombs testi, gereken diğer testler
Juvenil Dermatomiyozit: Kas enzimleri, EMG, kas biyopsisi ile değerlendirme
Juvenil Skleroderma: Tırnak yatağı muayenesi, tam kan sayımı, ANA, anti-scl-70 otoantikorları, gereken diğer testler
Kawasaki Hastalığı: Tam kan sayımı, akut faz belirteçleri, ekokardiyografi, gereken diğer testler
Ig A vasküliti (Henoch Schönlein Purpurası): Tam kan sayımı, tam idrar tetkiki, akut faz belirteçleri
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF): iyi bir öykü, desteklemek için gerekirse akut faz belirteçleri, MEFV geni
Periyodik ateş, aft, farenjit, adenit (PFAPA): iyi bir öykü ile olası tanıların dışlanması
Juvenil İdiopatik Artrit
Entezit İlişkili Artrit: Non-steroid anti inflamatuar ilaçlar, sülfosalazin ve/veya metotreksat
Psöriatik Artrit: naproksen dışında non-steroid anti inflamatuar ilaçlar, anti malaryaller hastalığı alevlendirir.
Sistemik Lupus Eritematozus: Non-steroid anti inflamatuar ilaçlar, steroid, alkilleyici ajanlar, hastalığın aktivitesine göre seçilerek kullanılır. Antimalaryal ilaçlar her durumda alevlenmeyi önleyici olarak tedaviye eklenmelidir.
Juvenil Dermatomiyozit:steroid, metotreksat, siklosporin A
Juvenil Skleroderma: steroid, metotreksat, MMF
Kawasaki Hastalığı: IVIG, aspirin
Ig A vasküliti (Henoch Schönlein Purpurası): karın ağrısı varsa steroid, eklem ağrısı varsa non-steroid anti inflamatuar ilaçlar, böbrek tutulumu varsa böbrek biyopsisi yapılarak tedavi planlanır.
Behçet Hastalığı: kolşisin
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF): kolşisin
Periyodik ateş, aft, farenjit, adenit (PFAPA): atak sırasında steroid atağı bitirir, atak önlemede kolşisin denenebilir, tonsillektomi ile % 80-85 olgunun atakları sonlanır.