Tromboz, damarın içerisinde kanın pıhtılaşması ve kalp, akciğer ile en sık olarak da kol ve bacak toplar damarlarında tıkanıklıklara yol açabilmesi olarak tanımlanabilir.
Tromboz yani pıhtı her yaş, ırk ve cinsiyette meydana gelip hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Ülkemizde ne yazık ki bir yılda 30 bin kişi, dünya genelinde ise 3 milyondan fazla kişi tromboz nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Tromboz toplardamarların herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Derin ven trombozu özellikle bacak toplardamarlarında gelişen şekli ile en sık karşılaşılan tromboz formudur.
Yine akciğere giden damarlarda pıhtılaşma oluşması veya toplar damarlarda oluşan pıhtının koparak akciğere ulaşıp damarı tıkaması (pulmoner emboli) halinde ise pulmoner hipertansiyon gelişebilmektedir ki hem akut hem kronik formları ölümcül olabilmektedir.
Unutulmamalıdır ki tromboz dünyada en fazla ölüme sebep olan hastalıktır, pıhtı önlenebilir, fark edilebilir, tedavi edilebilir!
Hareketli kalarak ve risk faktörlerinin önceden saptanması ile koruyucu önlemler alınarak tromboz riskini düşürmek mümkündür.