Minimal İnvaziv Jinekolojik Cerrahi

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Minimal İnvaziv Jinekolojik Cerrahi

Minimal invaziv terimi hastaların tedavisi sırasında kullanılan cerrahi tekniklerin hastalara en az miktarda zarar vermesini tanımlamaktadır. Hastalarımıza ne kadar az zarar vererek onları sağlığına kavuşturursak, bu kişiler ailesine, sevdiklerine ve çalışma ortamlarına daha kısa sürede geri döneceklerdir. Kapalı yöntem diye de adlandırılan yöntemler ile hastaların hastalıklarının bulundukları boşluklara ulaşım için hastalara daha az işlem uygulanmaktadır. Kısaca hasta dostudur denilebilmektedir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının ilgi alanlarında minimal invaziv cerrahi uygulamalarında iki belirgin yöntem başı çekmektedir. Bunlardan birisi karın boşluğu cerrahilerinde (yumurtalık, rahim, tüpler vb.) laparoskopik yöntem kullanımı iken diğeri ise rahimin içersindeki boşluğu değerlendirirken kullanabileceğimiz histeroskopik yöntem kullanımıdır.   

Laparoskopi: Kelime anlamı olarak laparoskopi karın içerisinin minimal invaziv yöntemler kullanılarak gözlenmesi ve olası diğer operasyonlar için bir alan sağlanması işlemidir. İlk kez 1901 yılında bir köpeğin karın boşluğundaki iç organların boru şeklinde bir aletle incelenmesi için ortaya konan teknik, 1910 yılında İsveçli cerrah Jacobaeus’un bu yöntemi insanlarda uygulaması ile ve laparoskopi terimini ilk defa kullanması ile evrimleşti. Laparaskopinin tedavi edici amaçlı kullanımı, 1970'li yıllarda ilk defa jinekologlar tarafından başlandı. Günümüze kadar gelişen teknoloji ve değişik araçlar ile çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Kurumumuzda jinekolojik laparoskopi işlemlerinden yumurtalık ve/veya kistleri alınması, rahim alınması, tüpler ile ilgili işlemler başarı ile gerçekleştirilmektedir.

Histeroskopi: Kelime anlamı olarak histeroskopi rahmin iç duvarının sınırları ile birlikte kapalı yöntemle görüntülenmesidir. Histeroskopi ilk kez 1869 yılında kullanılmış ancak o zamanki teknoloji ve şartların yetersizliği nedeni ile başarılı sonuçlar alınamamıştır. 1970’lerin ikinci yarısından itibaren giderek popülarite kazanmıştır. Son dönemlerde rahim içi patolojilerin anlaşılması ve tedavisinde körlemesine yapılan kürtaja göre büyük üstünlük sağlamıştır.

Kurumumuzda histeroskopinin yaygın şekilde kullanıldığı patolojilerin başında endometrial polipler, yapışıklıklar, kısırlık (infertilite / subfertilite) değerlendirilmesi, rahimdeki perdelerin çıkarılması, anormal uterus kanamalarının değerlendirilemesi gibi hastalıklar gelmektedir.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2020 Cuma

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri