Covid-19 Pandemisinde Gebelik

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Covid-19 Pandemisinde Gebelik

Hamileler covid-19 enfeksiyonu açısından yüksek risk altında mıdır?

Virüsle ilgili çalışmalar halen devam etmekte olup şimdilik hamilelerin enfeksiyonu alma olasılığı diğer insanlardan daha fazla görünmemektedir. Aynı yaştaki diğer hastalara göre daha ciddi sorunlara (zatürre-pnömoni- gibi) sahip olma olasılıkları da benzerdir. Ancak diyabet, tansiyon ve obesite gibi ek sorunlar herkeste olduğu gibi gebelikte de covid-19 hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır. Genellikle hamilelik sırasında COVID-19 enfeksiyonu geçiren gebeler , bebeklerini doğurmadan önce iyileşir. Amerika’da henüz tamamlanan bir araştırmada doğuma gelen gebelerin hepsine test uygulandığında, gebeler arasında, %13,9 oranında  asemptomatik, %1,9 oranında ciddi covid-19 enfeksiyonuna rastlandığı belirtilmiştir.

Belirtilerim varsa ne yapmalıyım?

Ateşiniz, öksürüğünüz veya nefes darlığınız varsa aile hekiminize veya hastanelerin solunum polikliniklerine başvurmalı veya sağlık bakanlığı 184 covid-19 hastalığı hattını aramalısınız.

Hastalanırsam virüsü bebeğime geçirebilir miyim?

Henüz kesin ve net bir bilgi olmamakla beraber çalışmalar ışığında  gebelik süresince geçişin olmadığı düşünülmektedir fakat  enfeksiyonu olan anneler, virüsü doğduktan sonra bebeğe geçirebilir.

COVID-19 hamilelikte sorunlara neden olabilir mi?

Şu ana kadar olan bilgilerimiz ışığında hamilelik sırasında COVID-19 alan çoğu gebenin ciddi problemleri olmayacaktır. Ancak gebe ciddi şekilde hastalanırsa (pnömoni gelişmesi gibi) anne ve bebeği ilgilendiren bazı sorunlar oluşabilir. COVID-19 enfeksiyonu geçiren gebelerin erken doğum ve doğum sırasında sorunlar yaşanması riski artabilir. Erken doğum bebeklerde de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Düzenli doğum öncesi randevum değişecek mi?

Doktorunuzla iletişim halinde kalarak programlama yapılabilir. COVID-19'un hızla yayıldığı bir bölgede yaşıyorsanız, muhtemelen bazı değişiklikler olacaktır.

Örneğin:

  • Eşiniz randevu için size katılamayabilir .
  • Randevularınız sırasında muhtemelen tıbbi maske takmanız gerekecektir.
  • Eğer gebelikte risk oluşturan herhangi bir sorununuz yoksa, doktorunuz  belirli testleri birlikte gruplayabilir, bu nedenle sık sık girmenize gerek kalmaz.
  • Doktorunuzla bazı kontrolleri telefon görüşmesi şeklinde yapabilirsiniz.

Doğumum nasıl olacak?

Doğum eylemine girdiğinizde COVID-19 enfeksiyonu geçiriyorsanız, doktorlar ve hemşireler çevrenizdeki diğer kişileri korumak için gerekli önlemleri alacaklardır. Maske takmanız gerekebilir. Covid-19 hastalığı sezaryen için kesin bir endikasyon değildir.  Bebeğiniz doğduktan sonra bir süre bebekle temas etmemeniz gerekebilir. Bu bebeğinizi enfeksiyondan korumak için önemli bir yoldur.

Eğer covid-19 enfeksiyonu geçirmiyorsanız sizin için ayrılan servis, doğumhane veya ameliyathanede tüm müdahaleleriniz gerçekleşecektir.

Emzirmek istersem ne olur?

COVID-19'a neden olan virüsün bir anne sütü ile bir bebeğe geçip geçemeyeceği bilinmemektedir. Bebeğinizi beslerken veya taşırken çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Halen  virüsün anne sütü yoluyla yayılıp yayılamayacağını hakkında kesin bir bilgimiz bulunmamakla beraber , virüsü yakın temas yoluyla bebeğinize geçirebilirsiniz. Bebeğinizi sık sık ellerinizi yıkayarak ve beslerken bir yüz maskesi takarak koruyabilirsiniz.

Bebeğiniz için anne sütü pompalamayı seçebilirsiniz. Hastaysanız, pompalamadan önce ellerinizi dikkatlice yıkamanız ve pompalarken bir maske takmanız gerekecektir. Mümkünse sağlıklı bir kişinin pompanızı kullanımlar arasında iyice temizlemesini sağlayın.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 29 Nisan 2020 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri