Kornea Hastalıkları ve Cerrahisi

Göz Hastalıkları
Kornea Hastalıkları ve Cerrahisi

Kornea Hastalıkları, Keratoplasti (Kornea Nakli) ve Diğer Kornea Cerrahileri

Kornea gözün ön kısmında bulunan, görme işlevinde önemli rol oynayan saydam tabakadır. Sağlıklı kornea, ışığın gözün arka kısmına (retinaya) odaklanmasını sağlar ve bu da net bir görme için şarttır. Ancak, çeşitli kornea hastalıkları ve yaralanmaları korneanın şeklinin bozulmasına ve/veya saydamlığını yitirmesine neden olarak görme kaybına yol açabilir.

Kornea kliniğinde en sık takip ve tedavi ettiğimiz klinik tablolar arasında;

  • Keratokonus,
  • Tekrarlayan korneal erozyon sendromu,
  • Enfeksiyonlar (keratitler),
  • Travmalar,
  • Okuler yüzey hastalıkları,
  • Göz kuruluğu,
  • Blefarit ve meibomit gibi gözkapağı inflamasyonuna bağlı kornea hastalıkları,
  • Kornea distrofileri sayılabilir.

 

Kornea Ameliyatları

Keratoplasti (Kornea Nakli):

Keratoplasti, hasta kornea dokusunun sağlıklı insan donör korneası ile değiştirildiği ameliyattır. Uygun kornea hastalarında görme yetisini geri kazandırabilecek en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ameliyatta tam kat doku değişimi (Penetran keratoplasti) yapılabildiği gibi, sadece bazı katmanların transplante edildiği DSEK, DMEK gibi yöntemler de vardır. Ameliyatlar, steril ameliyathane ortamında, genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılır.

 

Amniyon Membran Transplantasyonu:

Kornea ve konjonktivanın medikal tedaviye yanıt vermeyen bazı hastalıklarında amniyon membran greft örtüsü ile çok başarılı sonuçlar alabilmekteyiz. Prosedür, ameliyathane koşullarında ve lokal anestezi altında yapılmaktadır.

 

Limbal Kök Hücre Nakli:

Kök hücreler (stem cell), korneanın dış sınırında yer alan, limbus adı verilen bölgenin epitel hücrelerinden elde edilmektedir. Kök hücre yetmezliğine bağlı hastalıklar, lokal anestezi altında kişinin diğer gözünden veya farklı bir donörden alınan limbal kök hücrelerin transplantasyonu ile tedavi edilebilmektedir.

 

Pterjiyum Ameliyatı:

Pterjiyum, prolifere olmuş konjonktiva dokusunun kornea yüzeyine doğru ilerlemesi ile oluşan, kuş kanadı adı da verilen hastalıktır.

Küçük pterjiyumlar sık olmakla birlikte, genelde semptoma neden olmazlar. Daha büyük pterjiyumlar ise irritasyon ve kızarıklığa neden olabilir, pupile (gözbebeğine) kadar uzanarak görme keskinliğini de düşürebilir. Görme keskinliğini düşüren veya ciddi irritasyona neden olan pterjiyumlar, cerrahi olarak eksize edilmektedir. Yara yeri hastanın aynı gözünün üst kısmından alınan konjonktiva dokusu ile veya amniyon membran ile örtülmektedir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılmaktadır.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2024 Pazartesi

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri