Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Göğüs Hastalıkları
Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre, akciğerlerde meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde "pnömoni" olarak da bilinen zatürre, genellikle bakteri, virüs, mantar veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucunda gelişir. Bu enfeksiyonlar akciğerlerde iltihaba neden olur ve akciğer dokusuna zarar verebilir. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pnömoninin dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her yıl milyonlarca insanın pnömoniye yakalanıp hayatını kaybettiğini bildirmektedir. Genel olarak, Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında yaklaşık 2,6 milyon insanın her yıl zatürreden hayatını kaybettiğini tahmin etmektedir. 

 

Zatürrenin Başlıca Belirtileri

  • Ateş, 
  • Öksürük, 
  • Koyu renkli yeşil-sarı balgam, 
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Halsizlik, 
  • Yorgunluk,
  • Titreme,
  • 65 yaş üstü kişilerde ve ağır zatürrede bilinç bulanıklığı,
  • Mide bulantısı veya kusma.

Semptomlar genellikle enfeksiyonun ciddiyetine ve neden olan organizmanın türüne bağlı olarak değişebilir.  Zatürre, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, yaşlılarda, bebeklerde ve kronik akciğer hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerde daha ciddi olabilir. Ayaktan medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda hastaneye yatış gerekebilir.  

 

Zatürre Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Pnömoni genellikle hastanın öksürdüğü veya hapşırdığı damlacıklarla yayılır. Bu damlacıklar, enfekte bir kişinin nefesiyle çevreye yayılan bakterileri içerir. Başka bir kişi bu bakterileri soluyarak veya kontamine yüzeylere dokunduktan sonra ağzına, burnuna dokunarak enfekte olabilir. 

Pnömoni, hangi mikroorganizmaların (bakteri, virüs vb.) enfeksiyona neden olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde yayılabilir. Örneğin, bakteriyel pnömoniye genellikle Streptococcus pneumoniae adı verilen ve kişiden kişiye öksürme veya hapşırma yoluyla yayılabilen bir bakteri neden olur.  Streptococcus pneumoniae dışında zatürreye yol açan başka mikrobik ajanlar da vardır. 

Pnömoni bulaşıcı olduğu için enfekte bir kişiyle yakın temas, aynı ortamı paylaşma veya kontamine yüzeylere dokunma yoluyla diğer insanlara yayılabilir. Bu nedenle zatürreye maruz kalan kişilerin önlem alması ve hijyen kurallarına uyması önemlidir. 

Aşılar, özellikle risk altındaki çocuk ve yetişkinlerde zatürrenin yayılmasını önlemenin ve hastalığın şiddetini azaltmanın etkili bir yoludur. Ayrıca düzenli olarak el yıkamak, enfekte kişilerden kaçınmak ve öksürürken ve hapşırırken ağzı ve burnu kapatmak da zatürrenin yayılmasını önler.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 14 Haziran 2023 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri