Lateks alerjisinin hafif belirtilerinde tedavi olarak antihistaminikler ve kortizon içeren ilaçlar kullanılırken ağır vakalarda ya da acil durumlarda adrenalin kullanılması gerekir.
Lateks, kauçuk ağacının sütlü özütünden elde edilir. Bu maddeden yapılmış olan ürünlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlara “lateks alerjisi” denir.
Lateksten yapılan başlıca ürünler; lastik ayakkabı, araba-bisiklet tekerleği, dalgıç giysisi, balon, emzik, biberon, oyuncak, bulaşık eldiveni, kondom, tıbbi-cerrahi malzemeler (muhtelif tüpler, şırıngalar, maskeler, sondalar vb.)
Lateks alerjisinde belirtiler bağışıklık yanıtına bağlı olarak ortaya çıkar. Temasa bağlı tahriş (iritasyon) neticesinde gelişen belirtiler gerçek alerji değildir.
Belirtiler lateks içeren ürüne temas ettikten sonra (eldivenin giyilmesi) veya havada asılı parçacıkları soluduktan sonra (eldivenin çıkarılması) ortaya çıkar. Belirtilerin şiddeti maruz kalınan lateks miktarına ve bireysel hassasiyete bağlıdır.
Bu belirtilerin görüldüğü hastalıklar; kurdeşen, alerjik rinit, astım ve anafilaksidir.
Hastalığın belirtileri, fizik muayene bulguları, deri testleri (delme, yama) ve kanda latekse özgü antikor tayini ile tanı koyulur.
Lateksli ürünlerin sık kullanılmasına bağlı olarak; sağlık çalışanları, spina bifida veya idrar yolu anormallikleri ile doğan çocuklar, birden fazla ameliyat geçiren ya da tıbbi işleme maruz kalanlar, kauçuk sanayisinde çalışanlar, alerji öyküsü olanlarda alerji gelişme riski yüksektir!
Lateks ile bazı meyveler (avokado, muz, kestane, kivi, şeftali) arasında yapısal benzerlik bulunmaktadır. O nedenle lateks alerjisi olanlarda bu meyvelerin yenmesi ağız, dil ve dudaklarda kaşıntı, şişlik ve ses kısıklığı ile karakterize bir hastalık tablosu geliştirir. Buna lateks-meyve sendromu denir.
Lateks içeren ürünlerden uzak durulmalı. Çapraz reaksiyon veren meyveler yenmemelidir!
Önceden lateks alerjisine bağlı şiddetli reaksiyon geçirmiş olan hastalara acil durumlarda kullanmaları için adrenalin otoenjektörü reçete edilmelidir!...