İlaç alerjisinin belirti ve bulgularına yönelik tedavi yapılır. Hafif belirtiler kendiliğinden gerilerken, bazen antihistaminikler ve kortizon içeren ilaçlar gerekebilir. Daha ağır durumlarda kortizon içeren ilaçların yanı sıra bağışıklık yanıtını baskılayan ya da düzenleyen ilaçlara başvurulur. Anafilaktik şok geliştiğinde adrenalin kullanılması gerekir.
İlaçlara karşı vücudun alerjik reaksiyon vermesi ile karakterize bir hastalıktır. Bunun için bağışıklık sisteminin ilaçlarla daha önceden karşılaşmış ve duyarlılık kazanmış olması gerekir. En çok bilinen ilaç alerjisi penisilin alerjisidir. Ancak her ilaç alerjiye neden olabilir.
İlaç alerjisi belirtileri ilaç alımından kısa süre sonra ya da daha geç ortaya çıkar. İki ayrı süreçte gelişen bağışıklık yanıtları farklıdır. Buna bağlı olarak hastalık tablosu da farklı olur. Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, anjioödem, deride yanık benzeri soyulma, damar iltihabı (vaskülit), ateş, serum hastalığı, nefes darlığı, anafilaktik şok.
İlaç alerjisini tamamen iyileştirmek mümkün değildir!...
Hayati bir durum söz konusu değilse alerji geliştirmiş ilaç asla kullanılmamalıdır! Mutlaka kullanılması gerekiyorsa; belli aralıklarla giderek artan dozlarda verilerek vücudun bu ilaca alışması sağlanır. “Duyarsızlaştırma” olarak adlandırılan bu yöntem ile ilaca karşı tolerans geliştirilmiş olur. Alerji geliştirmiş ilaçlar not edilmelidir.