Gıda alerjilerini tamamen gideren belli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak belirtileri azaltmak için antihistaminikler ve kortizon içeren bazı ilaçlar kullanılır. Alerjiden sorumlu olan gıdanın belli aralıklarla ve giderek artan miktarlarda hastaya verilerek tolerans geliştirilmesini sağlayan desensitizasyon yöntemi de bulunur. Böylelikle bu gıdaya karşı duyarlılık azaltılmış olur. Fakat bu yöntem sadece süt, yumurta, yer fıstığı, ceviz, kivi ve şeftali ile sınırlıdır.
Gıdalara karşı vücudun alerjik bir tepki vermesi neticesinde gelişir. Deri, sindirim ve solunum sistemini etkileyen belirti ve bulgular ortaya çıkar. Çocuklarda erişkinlerden daha sık görülür. Çocuklarda; inek sütü, yumurta akı, soya, buğday, yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri. Erişkinlerde; yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday, soya, yumurta, inek sütü.
Hastalığın belirtileri, fizik muayene bulguları ve deri testleri ile tanı koyulur. Gerekli olduğunda kanda yapılan testlere de başvurulur.
Deri Testleri: Delme testi ve yama testi olmak üzere iki çeşittir. Her iki yöntemde de sorumlu olduğu düşünülen alerjenler deri üzerine uygulanır. Delme testi erken tip (ani) reaksiyonları gösterirken, yama testi geç tip reaksiyonları gösterir. Tanı için nadiren “provokasyon testi” olarak adlandırılan bir yöntem uygulanır. Bu yön- temde alerjiden sorumlu olduğu düşünülen gıda hekim gözetiminde hastaya yedirilir ve ortaya çıkan belirtiler bir süre izlenerek kayıt altına alınır.
Çocukların yeterince kilo alamamaları durumunda “gıda alerjileri” de akla gelmelidir!...
Egzersiz, gıda alerjilerinde anafilaktik şok gelişmesini tetikleyebilir!...
Doğum sonrası ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme gıda alerjisi riskini önemli ölçüde azaltmaktadır!...