Gıda Alerjileri

Gıda Alerjileri NedirGıda Alerjisi Nedir?

Gıda alerjilerini tamamen gideren belli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak belirtileri azaltmak için antihistaminikler ve kortizon içeren bazı ilaçlar kullanılır. Alerjiden sorumlu olan gıdanın belli aralıklarla ve giderek artan miktarlarda hastaya verilerek tolerans geliştirilmesini sağlayan desensitizasyon yöntemi de bulunur. Böylelikle bu gıdaya karşı duyarlılık azaltılmış olur. Fakat bu yöntem sadece süt, yumurta, yer fıstığı, ceviz, kivi ve şeftali ile sınırlıdır.

Gıdalara karşı vücudun alerjik bir tepki vermesi neticesinde gelişir. Deri, sindirim ve solunum sistemini etkileyen belirti ve bulgular ortaya çıkar. Çocuklarda erişkinlerden daha sık görülür. Çocuklarda; inek sütü, yumurta akı, soya, buğday, yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri. Erişkinlerde; yer fıstığı, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday, soya, yumurta, inek sütü.

Gıda Alerjisi Başlıca Belirtileri

  • Deri: Kaşıntı, ürtiker (kurdeşen), anjioödem, egzama.
  • Sindirim Sistemi: Dil, dudak ve ağız iç yüzeyinde şişme-kızarıklık, bulantı, kusma, karın ağrısı, reflü, gaz.
  • Solunum Sistemi: Burun akıntısı, nezle, boğazda şişme, öksürük, ses kısıklığı, hırıltılı solunum.
  • Anafilaktik Şok: Tansiyon düşüklüğü ve şuur kaybı ile birlikte diğer sistemleri ilgilendiren belirti ve bulgular.

 

Gıda Alerjisi Tanı

Hastalığın belirtileri, fizik muayene bulguları ve deri testleri ile tanı koyulur. Gerekli olduğunda kanda yapılan testlere de başvurulur.

Deri Testleri: Delme testi ve yama testi olmak üzere iki çeşittir. Her iki yöntemde de sorumlu olduğu düşünülen alerjenler deri üzerine uygulanır. Delme testi erken tip (ani) reaksiyonları gösterirken, yama testi geç tip reaksiyonları gösterir. Tanı için nadiren “provokasyon testi” olarak adlandırılan bir yöntem uygulanır. Bu yön- temde alerjiden sorumlu olduğu düşünülen gıda hekim gözetiminde hastaya yedirilir ve ortaya çıkan belirtiler bir süre izlenerek kayıt altına alınır.

Çocukların yeterince kilo alamamaları durumunda “gıda alerjileri” de akla gelmelidir!...

Egzersiz, gıda alerjilerinde anafilaktik şok gelişmesini tetikleyebilir!...

Gıda Alerjisi Korunma

Doğum sonrası ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme gıda alerjisi riskini önemli ölçüde azaltmaktadır!...

  • Alerjiden sorumlu olan gıdalar diyetten çıkarıl- malıdır.
  • Ancak diyet uygulanırken çocuklarda gelişimin olumsuz yönde etkilenmemesi için gerekli takviyeler (kalsiyum, vitamin) mutlaka yapılmalıdır.
  • Kaçınılması zor olan ve çokça kullanılan temel gıda maddelerine (süt, buğday vb.) karşı alerji tespit edilmesi durumunda, hasta- ya devamlı yanında bulun- durmak üzere “ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ” reçete edilmelidir.
  • Çocuk hastalar için okula bilgi verilmelidir!...

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2021 Cumartesi

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri