Diş Çürüğü

Diş Çürüğü Ağrı Yapar Mı?

Diş çürüğü, popülasyonun çoğunda görülen sağlığı olumsuz etkileyen oral flora ile ilişkili bir diş dokusunu etkileyen oral florayı etkileyen hastalık durumdur. Ancak, sanılanın aksine her diş çürüğü ağrı ile direk ilişkili değildir. Peki, diş çürüğü ne zaman ağrı yapar ya da hangi durumlarda sessizce ilerlerler? İşte diş çürüğü oluşum süreci, ağrı oluşma mekanizması, tedavi ve restorasyon seçenekleri hakkında bilinmesi gereken aşamalar.

 

Diş Çürüğünün Oluşma Süreci

Diş çürüğü, ağız içindeki bakterilere elverişli olacak şekilde kritik ph değerine düşmesi ile başlar. Oluşan bu asit, diş minesini zamanla zayıflatır ve çürük oluşumuna zemin hazırlayarak diş dokularının kaybı ile seyreder. Çürük ilerledikçe dişin daha derin katmanlarına ulaşır ve dokulardaki kayıp oranına bağlı olarak ağrı ile klinik bulgu verebilir. Ancak bazı durumlarda diş çürüğü hiçbir belirti vermeden, sessizce ilerleyebilir.

 

Diş Çürüğünü Aşamaları

⁠Erken Evre Çürükler: Diş çürüğü sadece mine tabakasında sınırlıysa, diş pulpa dokusuna (sinirlere) ulaşmadığı zaman ağrı yapmaz. Bu durumdaki çürüklerde sadece ağız içindeki minenin yer yer kaybı (kaviteler) veya renk değişimleri gözlemlenebilir. Bu renk değişimleri ince siyah çizgilerle seyredebileceği gibi, siyah gördüğümüz lekeler dışında beyaz görünümlü mine defektleri de başlangıç aşamasında ağrısız seyreder.

Çürük Dokusunun Diş Pulpasına (Sinirleri) Ulaşması ve Geri Dönüşümsüz Etkilemesi (Nekroz): Çürük dokusu ilerledikçe, zamanla dişin sinir dokusuna (pulpa) ulaşırsa ağrı başlar ve bu artık geri dönüşümsüz hasarın ilk belirtisidir. Ancak ileri aşamalarda sinirler öldüğü noktada ağrı kesilebilir ve sessiz şekilde ilerleyebilir. Bu durum yanıltıcı olabilir ve tedavi geciktirilirse enfeksiyon riski artar.

⁠Kronik Çürükler: Yavaş ilerleyen çürükler, sinirleri zamanla etkilediği için ağrı daha az hissedilebilir. Ancak bu, çürüğün zararsız olduğu anlamına gelmez.

 

Diş Çürüğünü Nasıl Fark Edebilir?

  • Diş dokusunda renk değişiklikleri (beyaz, gri, kahverengi veya siyah lekeler).
  • Diş yüzeyinde bütünlüğün bozulduğunu gösteren delikler veya pürüzlü alanlar.
  • Soğuk veya sıcak tüketimiyle beraber hissedilen anlık veya devam eden ağrı.
  • Tatlı tüketimiyle beraber artan rahatsızlık hissi.
  • Ağrı olmasa bile düzenli diş hekimi kontrolleri sayesinde radyografi kullanılarak gizli çürükler tespit edilebilir.

 

Diş Çürüğünden Korunma

  • ⁠Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı.
  • ⁠Şekerli yiyecek ve içecek tüketimini kontrol altına alma.
  • ⁠Diş hekiminize yılda en az 2 kez muayene olma.
  • ⁠Florürlü diş macunu kullanma düzenli olarak diş hekimi tarafından uygulanan topika flor uygulamalarını yaptırma.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 18 Şubat 2025 Salı

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri