Romatoloji
Genel Tanıtım

Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 2170 - 2171

Romatoloji Nedir?

Dünyada 1930’lu yıllarda tartışılmaya başlanan Romatoloji Bilim Dalı, Ülkemizde ilk kez 1970’lerin sonunda kurulmuştur. Romatoloji; Üniversitemizde 1996 yılında Bilim Dalı olarak, Prof. Dr. A. Eftal YÜCEL tarafından kurulmuş, 1998’de yan dal uzmanlık eğitimine başlamıştır. 

 

Tanı ve Tedavisi Yapılan Romatoloji Hastalıkları

Romatoloji Bilim Dalı’nda; hastalar dahili yönden bütün olarak değerlendirilerek;

  • Spondiloartropati (iltihabi omurga romatizması),
  • Romatoid artrit,
  • Bağ dokusu hastalıkları (sistemik lupus eritematoz, Sjögren sendromu, skleroderma gibi),
  • Gut hastalığı,
  • Vaskülitler (damar iltihabı yapan hastalıklar),
  • Ailevi Akdeniz ateşi,
  • Behçet hastalığı gibi iltihabi romatizmal hastalıklar,
  • Osteoartrit (dejeneratif eklem hastalığı), 
  • Osteoporoz (kemik erimesi),
  • Fibromiyalji gibi iltihabi olmayan romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır.

 

Romatizma Nedir?

Romatizma tek bir hastalık olmayıp 200’e yakın hastalık bu sınıflama içinde yer almaktadır. Romatizmal hastalıklarda en uygun tedavinin yapılabilmesi için öncelikle hastalığa doğru teşhis konulması gereklidir. Bu hastalıklar vücudun sadece belirli bölgelerini değil, kalp, akciğer, damar, böbrek, göz, saç ve deri tutuluşları birçok farklı organı tutabilen sistemik hastalıklardır. Erken tanı ve uygun tedavi ile sakatlık gelişimini, çalışma ile ilgili kısıtlılıkları, hastalığa bağlı tıbbi ve ekonomik maliyetleri azaltmak mümkün olabilmektedir. Romatizmal hastalıkların birçoğu kronik (süregen) hastalıklardır. Bu nedenle belirli aralıklarla takipleri gereklidir. Takipler sırasında hem hastalığın seyri, hem de verilen tedavinin etkinliği değerlendirilir. Takipte hastanın tedavisinde yapılacak değişikliklerin yanısıra tedavi ile ilişkili bir yan etki olup olmadığı da kontrol edilmektedir.

 

Sedef Romatizması (Psöriyatik Artrit)

Çoğunlukla sedef hastalığı olanlarda ortaya çıkan, el, ayak, diz, dirsek, omuz gibi çevresel eklemleri, omurgayı ve omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemleri etkileyebilen enflamatuvar (iltihaplı) bir romatizma türüdür.

 

Spondiloartrit

Çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve esas olarakta omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliyak eklemleri etkileyen enflamatuvar (iltihaplı) bir romatizmadır. Ankilozan spondilit (AS) ise spondiloartritin ilerlemiş alt grup hastalığıdır. Burada sözü edilen iltihap mikrobik değildir. Süregen enflamasyon sonucunda bel, sırt, boyun ve kalçanın arka kısımlarında ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde, bazen kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı gelişebilir.

 

Behçet Hastalığı

Sıklıkla ağızda ve genital bölgede aftöz lezyonlar, cilt, göz ve eklemleri etkileyen ve nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Hastalık daha seyrek olarak damarlar, sinir sistemi ve sindirim sistemini de tutar. 

 

Romatoid Artrit (RA)

Sıklıkla el - el bilekleri ve ayak ve ayak bileklerinin ve el ve ayak küçük eklemlerinde, dizlerde ve daha seyrek olarak kalça ve omuzlarda sinsi bir şekilde başlayan uzun süre devam eden süregen enflamatuvar (itihaplı) bir romatizmadır. Hastalık, etkilenen eklemlerde, ağrı, şişlik ve sıcaklık artışına (artrit) ve sonuçta kemik hasarı ve işlev kaybına sebep olabilir.

 

FMF Hastalığı

Hastalığın İngilizce ismi olan Familial Mediterranean Fever'ın kısaltmasıdır; Türkçe karşılığı ise Ailesel Akdeniz Ateşi’dir. Daha çok 20 yaş altında başlayan ve ataklar halinde ortaya çıkan karın ağrısı, ateş, eklemlerde ağrı şişlik ve göğüs ağrısına neden olan genetik bir hastalıktır.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2023 Pazar
Doktorlar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri