Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 2128
Dermatoloji (Cildiye) Genel Bilgi
Dermatoloji bölümünde yeni doğan döneminden başlamak üzere her yaş grubu hastanın deri hastalıklarının tanı ve tedavisi, Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisi, Pediatrik Dermatoloji, Dermatocerrahi, Dermokozmetik işlemler yapılmaktadır. Akne, rozase gibi plosebase ünite hastalıkları, psoriazis, liken planus gibi eritemli skuamlı hastalıklar, mekanobüllöz ve otoimmun büllü hastalıklar, deri kanserleri, genetik, enfeksiyöz deri hastalıkları, saç ve tırnak rahatsızlıklarının ve tüm deri hastalıklarının tanı ve tedavileri yapılmaktadır. Dermatocerrahi ünitesinde: punch biyopsi, insizyonel ve eksizyonel biyopsi, tırnak cerrahisi, deri tümörleri ve benlerin cerrahi eksizyonu, ben takibi dermoskopi ile yapılmaktadır. Derinin alerjik hastalıklarının tanısı, prick ve yama testler. Kozmetolojik dermatoloji ünitesinde; her türlü dermokozmetik işlem: Botulinum toksin, dermal dolgu, mezoterapi, PRP, dermapen, iple yüz ve boyun germe, deri lekelerinin akne skarlarının, saç dökülmelerinin tedavisi yapılmaktadır. Epilasyon, cilt bakımı, bölgesel vücut şekillendirme, lenf drenajı, gibi kozmetik işlemler yürütülmektedir.
Dermatoloji Kliniğinin Hizmet Verdiği Başlıca Alanlar
- Bulaşıcı hastalıkların tanı ve tedavisi: Mantar hastalıkları, bakteriyel deri hastalıkları, viral hastalıklar (herpes-uçuk, verrü-siğil gibi), paraziter hastalıklar (skabies-uyuz, pedikülozis-bit gibi), cinsel yolla bulaşan hastalıklar (sfiliz-frengi, gonore-bel soğukluğu, genital siğil ve uçuk vb.)
- Saç ve saçlı deri hastalıklarının tanı ve tedavisi: Her çeşit saç dökülmesi (erkek tipi, hamilelik sonrası saç dökülmesi gibi), hirsutismus (kıllanma artışı),
- Tırnak hastalıklarının tanı ve tedavisi: Tırnak batması, şekil bozuklukları, mantar enfeksiyonları,
- Deri ekzemalarının tanı ve tedavisi,
- Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının tanı ve tedavisi: Ürtiker (kurdeşen), ilaçlara ve gıdalara bağlı gelişen diğer allerjik reaksiyonlar,
- Yağ bezi hastalıklarının tanı ve tedavisi: Akne vulgaris (sivilce) ve izleri,
- Ter bezi hastalıklarının tanı ve tedavisi: Hiperhidrozis (aşırı terleme),
- Pigmentasyon hastalıklarının tanı ve tedavisi: Açık renkli (vitiligo gibi) ve kahverengi-siyah (gebelik, güneş ve yaşlılık lekeleri gibi) lekeler,
- Benlerin tanı, takip ve tedavisi,
- Deri kanserlerinin tanı, takip ve tedavisi,
- Kronik dermatozların tanı, takip ve tedavisi: Psöriazis (sedef hastalığı),
- Behçet hastalığının tanı ve tedavisi,
- Işık (ultraviyole) reaksiyonlarının tanı ve tedavisi: Güneş allerjileri, güneş yanıkları, güneş lekeleri vb.
Dermatoloji Kliniğinde Uygulanan Özel Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Ben ve Pigmente Lezyonların Tanı – Takip ve Tedavisi Dermatoskopik Muayene
- Derideki benleri ve diğer pigmente (kahverengi-siyah) lezyonları büyüterek detaylı incelenmesini sağlayan dermatoskopik muayene ile pigmente lezyonların tanı ve ayırıcı tanısı yapılabilmekte, melanoma (ben kanseri) tanısı konabilmektedir.
Kozmetik Dermatoloji
- Kozmetik Danışmanlık
- Kimyasal Soyma (Peeling): Akne (sivilce) izlerinin, derideki kahverenkli lekelenmelerin (güneş lekesi, yaşlılık lekesi, gebelik lekesi) tedavisinde kimyasal soyma işlemi uygulanmaktadır.
- Dolgu Maddeleri (Hiyaluronik Asit) Uygulaması
- Botulinum Toksin (Botox) Uygulaması: Yüzdeki çizgi ve kırışıklıkların (alın çizgileri, kaş çatma çizgileri, göz kenarı kırışıklıkları, gülümseme çizgileri, dudak çevresi çizgileri) tedavisinde Botulinum toksin A ve dolgu maddelerinin enjeksiyonu uygulanmaktadır.
- Mikro-İğneleme (Dermaroller) Uygulaması: Üzerinde çok sayıda ince iğne bulunan silindirik bir plaka aracılığıyla deride mikro kanallar açılır. Bu şekilde yara iyileşmesi süreci tetiklenerek deri yenilenmesi sağlanır. Ayrıca işlem sırasında deriye uygulanan ürünlerin deri altına geçişi artar. Mikro-iğneleme yöntemiyle yüzdeki ince çizgi ve kırışıklıklar, akne izleri ve stria (cilt çatlakları) tedavi edilebilmektedir.
- PRP ile Deri Yenileme: Kişiden alınan venöz kanın özel bir tüpe konularak santrifüj edildikten sonra ayrıştırılması ve elde edilen trombosit açısından zenginleştirilmiş plazmanın deriye enjekte edilerek uygulanmasıdır.Trombositler hasar gören dokuların onarımı için gerekli olan çeşitli büyüme faktörlerini içeren kan bileşenleridir. Plazma içinde konsantre olarak bulunan trombositler deriye enjekte edildiğinde içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyararak derinin yenilemesini sağlamaktadır. Böylece yüzdeki çizgi ve kırışıklıklar ve akne izleri tedavi edilebilmektedir.
Hiperhidrozis (Aşırı Terleme) Tedavisi
- Avuç içi, ayak tabanında görülen aşırı terleme tedavisinde küçük su banyosu içinde el veya ayaklara hafif elektrik akımı verilerek yapılan iyontoforez veya Botulinum enjeksiyonu yöntemleri kullanılabilmektedir. Koltukaltlarının aşırı terlemesi durumunda ise bu bölgeye Botulinum toksin enjeksiyonu yapılarak kısa sürede içinde etkin tedavi sağlanabilmektedir.
- Lazer Tedavileri: Nd YAG lazer ile epilasyon, kılcal damarların tedavisi ve deri yenileme yapılabilmektedir.
- Pediatrik Dermatoloji: Yenidoğan ve çocukluk döneminde normal deri bakımı ve bu dönemde görülen deri hastalıklarının tanı ve tedavisinde hizmet vermektedir.
- Gebelik Dermatolojisi: Gebelik, doğum ve doğum sonrasında oldukça sık görülen deri-saç değişikliklerinin ve hastalıklarının tanı ve tedavisinde hizmet vermektedir.
- Geriatrik Dermatoloji: İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan deri değişikliklerinin ve hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda hizmet vermektedir.
Dermatolojik Cerrahi
Biyopsi:
Deri hastalıklarında tanısal amaçlı biyopsi (parça) alınması gerekebilmektedir. Biyopsi genellikle 3 veya 4mm çaplı punch biyopsi aleti kullanılarak dikiş gerektirmeden lokal anestezi ile alınmaktadır.
Kriyoterapi (Kar Tedavisi):
Lezyonların “dondurularak” tedavi edilmesi şeklidir. Birçok hastalık tedavisinde bu yöntemle çok iyi kozmetik ve fonksiyonel sonuçlar alınabilmektedir. Uygulanması kolay ve pratik olan bu tedavi yönteminin avantajları, tedaviye kısa sürede cevap alınması, yan etkilerinin az ve maliyetinin oldukça düşük olmasıdır. En sık kullanıldığı alanlar; verrü (siğil), papillom (et benleri), solar lentigo (güneş-yaşlılık lekeleri), telenjiektazi-spider nevi gibi damarsal lezyonlar, seboreik keratoz, bazı prekanseröz (kanser öncüsü) lezyonlar ve deri kanserleridir.
Elektrocerrahi (Elektrokoter):
Lezyonların “yakılarak” tedavi edilmesi şeklidir. Uygulama alanları; verrü (siğil), damarsal lezyonlar, papillomlar (et benleri), seboreik keratoz, bazı prekanseröz (kanser öncüsü) lezyonların ve deri kanserlerinin tedavisi, küçük deri tümörlerinin çıkarılmasıdır.
Jet Enjektör ile İntralezyonel (Deri İçine) İlaç Uygulanması:
Deri içine direkt olarak ilaç uygulanması gereken bazı hastalıkların tedavisinde, bu özel enjektör aracılığı ile ilaç yüksek basınç altında deriye verilmekte ve bu şekilde tedavinin etkisi arttırılmaktadır. Bu enjeksiyon yöntemi uygulanması kolay ve pratik bir tedavi alternatifi oluşturmaktadır. En sık kullanıldığı hastalıklar; alopesi areata (para şeklinde saç dökülmesi-saçkıran) ve keloidlerdir.
Alerji Testleri
Deri Yama Testi:
Allerjik deri hastalıklarının nedenini araştırmak için şüpheli allerjen maddelerin deri yüzeyine uygulanması esasına dayanan yama testleri yapılmaktadır. Bu sayede deriyle temas sonucu oluşan allerjiye neden olan maddeler saptanabilmektedir.
Deri Prick Testi:
Allerjik astım, allerjik rinit (nezle), atopik dermatit ve besin allerjileri gibi allerjik hastalıklarda sorumlu allerjenin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Kolun dirsekten itibaren iç kısmına damlatılan sıvı şeklindeki allerjen maddelerin lanset adı verilen ince bir iğne ile cilt altına girmesi sağlanır. Ciltteki reaksiyon 15 dakika sonra değerlendirilir.
Otolog Serum Testi:
Kronik otoimmün ürtiker hastalığının tanısında kullanılmaktadır.