Bölüm Sekreterliği: 0216 554 15 00 | Dahili: 2128
Podoloji ayak ve tırnak hastalıkları üzerine hizmet veren bir bilim dalıdır. Podoloji bölümde ayak sağlığı üzerine koruyucu tedavi uygulanır. Hekimlerimizin tanı ve tedavi sürecinde yönlendirmelerine bağlı olarak hizmet veren Podologlar ayağın tümünde bir fiziki muayene gerçekleştirir. Ve tedavi sürecinde destek hizmetler sunar. Podolojik işlemleri yalnızca üniversitelerin Podoloji bölümlerinden mezun olup Podolog ünvanını alan kişiler gerçekleştirir.
Medikal Ayak Bakımı
Kuru sistem ve steril ekipmanlar kullanılarak tırnaklar doğru bir şekilde kesilerek ölü dokular temizlenir. Canlı dokuya işlem yapılmaz bu sebeple işlem esnasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez.
Pedikürden farkı nedir? Medikal ayak bakımında kullanılan aletler ameliyathanelerde kullanılan aletlerle aynı derecede temizlenir. Kuaförlerde genellikle kullanılan malzemeler steril edilmemekte ve işleme başlamadan önce ayaklar suda bekletilmektedir. Suda bekleyen ayakların derileri yumuşayarak kesilmesi ve canlı dokuya zarar vermek daha da kolaylaşır. Bu sebeple suda bekletmeden direkt olarak işleme başlamak daha faydalı olacaktır.
Mantarlı Tırnak Tedavisi
Onikomikoz olarak adlandırdığımız mantar enfeksiyonu tırnakta bulaşıcılığı olan bir hastalıktır. Tırnakta oluşan koku, renk değişiklikleri, kalınlaşmalar tırnak mantarının işaretleri olabilir. Gözlemlediğinizde bu faktörlere rastlandığında mutlaka bir Podoloğa başvurmanız gerekmektedir. Tedavi yöntemi olarak hekiminizin önerdiği ilaç tedavinizle beraber podolojik bakımlarınızı düzenli periyotlarla yaptırmanızda fayda vardır. Mantarlı tırnak temizleme işlemlerinde genellikle steril ekipmanlar yardımıyla tırnağın üst yüzeyindeki ölü dokular küretaj işlemiyle temizlenir ve tırnak canlı dokuya kadar alınır. Böylece kullandığınız ilaçların faydası daha da artacaktır.
Deforme Tırnak Temizliği
Deforme tırnak tedavilerinde tırnağı travmaya uğratan sebebi bulup işlemlere o şekilde başlamak daha sağlıklı olacaktır. Tırnakta kalınlaşma sorunu varsa tırnak öncelikle podolojik cihazlar ve uygun steril frezler yardımıyla inceltilir. Tırnağı fazla baskıdan vb. darbelerden korumak gereklidir. Düzenli olarak 4-6 hafta aralıklarla inceltme işlemleri yapılır. Ve bu işlemler tırnak tekrardan eski formuna dönene kadar tekrarlanır. Nadiren de olsa tırnak yatağında oluşabilecek kayıpları engellemek adına Onikoplasti(Akrilik tırnak) işlemleri de yapılabilmektedir.
Nasır Tedavisi
Nasırlar kendini deride oluşan kalınlaşma ve sertleşmeler olarak gösterebilirler. Çoğu zaman ağrılı olarak kendini gösteren nasırların yüzeyel olanları da mevcuttur. Derinin kendini korumaya alma mekanizmasıdır. Ayağa binen fazla baskı, sürtünme, dar ayakkabı kullanımı vb. sebeplerden oluşurlar. Belirtiler olarak; ayak derisinde bulunan çıkıntılar, sertlikler, ağrı ve hassasiyet hissi belirtileridir.
Nasır tedavilerinde öncelikli olarak fiziki muayene yapılır ve muayene esnasında hasta öyküsüyle birlikte nasıra sebep olan faktör belirlenir. Sebep olan faktör ortadan kaldırılmadan tedavi etmek zordur. Nasırlı olan bölgenin derinliğine göre uygun frezler ve temizleme yöntemi belirlenir. Hastaya uygun olan koruyucu yöntemler (silikon aparatlar, tabanlıklar koruyucu ekipmanlar, krem vb.) önerilerek düzenli periyotlarla temizleme işlemleri yapılır. Nasırların kendini tekrarlama riski de olduğundan bölgeye olan baskıyı engellemekte fayda vardır.
Çatlak Topuk Tedavisi
Çatlak topuklarla öncelikle bu soruna sebep olan sorunu bulmakta fayda vardır. Soruna yönelik olarak Uygun frezler ve temizleme yöntemleri belirlenerek ölü dokular ve çatlak olan dokular temizlenir. Ardından kişiye özel tabanlık, bölgesel koruyucu aparatlar, uygun solüsyon ve kremler önerilerek düzenli aralıklarla temizleme işlemlerine devam edilir.
Batık Tırnak Tedavi Yöntemleri
Tırnak batması yaş fark etmeksizin her yaştaki bireylerde görülebilir. Günlük yaşam kalitenizi düşüren ağrılı bir sorundur. Tırnaklarda oluşan kızarıklıklar, tırnak yatağındaki daralmalar, tırnakların uç kısımlarında görülen iltihaplanmalarla fark edilebilir. Genellikle yanlış tırnak kesimi, onikomikoz (tırnak mantarı), fazla kilo ve genetik faktörler etkili olmaktadır. Tedavi yöntemlerimiz doğrultma düzeltme esaslıdır. İki yöntem uygulamaktayız Tel Tedavisi ve BS Bant Tedavisi.
Tel Tedavisi
Diş tellerine benzer yapıda olan batık tırnak telleri üç parçadan oluşmaktadır. Ana teller Podolog tarafından tırnaktaki batığın şekline göre ayarlanır ve tırnağa sağ ve sol yataklarının altlarından tutturulur. Ardından ara tel ile iki tel ortadan birleştirilerek sıkıştırılır. Ve bu sayede tırnakta germe hareketi başlar. Bu kuvvet ortalama bir ayda tırnakta kaldırma açılma uygular. Ayda bir ara tel değişimleri gerçekleştirilerek ortalama bir tel tedavisi 4-8 ay aralıklarında tırnağın ve batığın durumuna göre çözüme kavuşur.
B/S Bant Tedavisi
BS Bant sistemi görsel olarak da tele göre daha kullanışlı ve konforludur. Özellikle diyabetik ayaklar ve kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan hastalarımızda kullanılan bir yöntemdir. Tele göre tırnağın altına yerleştirilmeden üst yüzeye yapıştırılır. Öncelikle uygun frezler yardımıyla tırnak inceltilerek matlaştırılır. Ve ardından uygun olan bant boyu tırnağa göre seçilerek özel yapıştırıcısıyla tırnağın merkezine yapıştırılır. Tırnakta uyguladığı kaldırma kuvvetiyle beraber yataklarından daralmış olan tırnakları açar, daha rahat konforlu bir yürüyüş ve yaşam sağlar.
Diyabetik Ayak Bakımları
Diyabetik ayak dediğimizde aslında diyabetli hastalarımızın en çok etkilenen uzuvlarının ayak olduğunu görmekteyiz. Zamanla oluşabilecek dolaşımsal sıkıntılar, ayakta gelişen nöropatik (ayakta görülen his kaybı) sorunlar vb. gibi birçok sonuçla karşılaşmaktayız. Bu sebeple diyabet hastalarımızın düzenli periyotlarla podolojik bakımlarını mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz. Ayağın yapısına uygun özel frezlerle hasar vermeden tırnakların şeklini doğru bir şekilde kesip ölü dokular temizlenerek işlem yapılır. Diyabetli hastalarımıza özel önerilerimiz; ayakları her gün ılık su ile yıkamak, pamuklu ve açık renkli çoraplar kullanmak, ortopedik ayakkabılar kullanmak ve olası kesiklerden kaçınmak olabilir.