Anestezi tıp biliminin hızla değişim gösteren bir alanıdır. Cerrahi problemi bulunan ve gebe hastalarda yapılacak cerrahi uygulamalarda, hasta bakımının hızla gelişmesi anestezi alanında ki ilerlemelere bağlıdır. Bu nedenle hastaların anestezi yönetimi ve uygulayıcıları hakkında daha ayrıntılı bilgilenmesi gerekmektedir.
Anestezi nedir?
Anestezinin kelime anlamı duyu kaybıdır. Bunu sağlayan bir göz damlası olabileceği gibi diş çekimi için yapılan lokal anestetik bir ilaç da olabilir. Hangi yolla olursa olsun ilaç uygulandığında duyu ve ağrı kaybolur. Anestetik ilaç bilinci etkilemeden de uygulanabilir ve farklı yollardan verilebilir. Ayrıca ilaç farklı bölgelere de uygulanabilir. Genel anestezi uygulamasında ise anestezi oluşturan ilaçlar beyne sinirler aracılığı ile iletilen sinyalleri durdururlar. İlacın etkisi ortadan kalktığında ise sinyaller tekrar iletilmeye başlar ve ağrı dahil olmak üzere tüm duyular hissedilmeye başlanır.
Anestetik, bilinçli olarak yapılan, hastayı geçici olarak ağrı ve dış çevreye karşı duyarsız duruma getiren ilaç ve uygulamalardır. · Anestezist, anestezi ilaç ve tekniklerini uygulama yetkisi olan lisanslı tıp doktorudur.
Anestezinin çeşitleri nelerdir?
Anesteziyi uygulayanlar kimlerdir?
Anestezist cerrah ve çalıştığı ortamın personeli ile birlikte çalışır.
Anestezistin görevleri Anestezi verme izni almış tüm anestezistlerin anestezi pratiği için yeterli teknik ve bilgi donanımları olmalıdır:
Anestezist işlem öncesinde hastayı değerlendirmeli ve anestezi yöntemini hasta ile birlikte belirlemelidir. Cerrahi ve doğum işlemlerinde hastanın ağrısız olmasını sağlayabilmeli, hayati organları izlemeli ve gerektiğinde destek tedavi verebilmelidir. Anestezinin hemen bitiminden sonraki erken dönemde hastanın yönetimine devam etmeli, gerekirse yoğun bakım desteği ve canlandırma sağlamalıdır. Akut ve kronik ağrıya müdahale ederek hasta konforunu sağlamalıdır.