Sünnet bazı dini topluluklarda mecburi iken bazı dini topluluklarda ise tercihe bırakılmış, gelenekselleştirilmiş bir uygulamadır. Sünneti destekleyen bilimsel yayınlar birçok ülkede sünnetin artmasına neden olabilmektedir.
Yaştan bağımsız olarak sünnetin gerekli olduğu durumlar olabilmektedir. Yenidoğan sünneti konusunda görüşler bölünmüş olsa da giderek daha fazla insan, özellikle yaşamın ilk iki haftasında bebeklerde ki doku yenilenme hızının yüksek olması sebebi ile de sünneti önermektedir. Bebeğin doğumunu takip eden ilk ay yenidoğan dönemini ifade eder. Bazı çevreler tarafından bebek doku iyileşmesinin hızlı olması ve bebek bakımının rahatlığı nedeniyle sünnet için en uygun zaman olarak kabul edilir. Sünnet, sağlık nedenleriyle zorunlu olmadıkça, iki - altı yaş aralığında tercih edilmemelidir. İki yaşından sonra, özellikle 6 yaşını doldurmasının beklenmesi önerilir. Sünnet, yenidoğan döneminde dahi ameliyathane ortamında yapılması gereken, 15 - 20 dakika süren, uygunsuz ortamlarda yapılmaması gereken cerrahi bir işlemdir. İşlemden sonra bebek aynı gün eve gönderilebilir.
Sünnetin daha az idrar yolu enfeksiyonu, temizlik kolaylığı, kısmen hijyen nedeniyle bulaşıcı hastalıklara karşı koruma ve daha az penis kanseri sağladığı kabul edilmektedir.
Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipopadias durumu olan kişilere sünnet önerilmez. Yüksek ihtimal idrar deliği olması gereken yerde değildir. Böyle bir durumda sünnet derisi kullanılarak öncelik, bu sorunun çözümünü sağlamaktır.
Ailesinde kanama hastalığı öyküsü olan, diş çekimi veya düşme gibi durumlarda uzun süre kanaması durmayan, kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların tetkiklerinin dikkatlice yapılarak sünnet planlaması yapılması son derece önemlidir.