Sünnet Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Üroloji
Sünnet Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Sünnet Ameliyatı Nedir?

Sünnet ameliyatı bazı dini topluluklarda mecburi iken bazı dini topluluklarda ise tercihe bırakılmış, gelenekselleştirilmiş bir uygulamadır. Sünneti destekleyen bilimsel yayınlar birçok ülkede sünnetin artmasına neden olabilmektedir.

 

Sünnet Ameliyatı İçin En Uygun Yaş Hangisi?

Yaştan bağımsız olarak sünnetin gerekli olduğu durumlar olabilmektedir. Yenidoğan sünneti konusunda görüşler bölünmüş olsa da giderek daha fazla insan, özellikle yaşamın ilk iki haftasında bebeklerde ki doku yenilenme hızının yüksek olması sebebi ile de sünneti önermektedir. Bebeğin doğumunu takip eden ilk ay yenidoğan dönemini ifade eder.

Bazı çevreler tarafından bebek doku iyileşmesinin hızlı olması ve bebek bakımının rahatlığı nedeniyle sünnet için en uygun zaman olarak kabul edilir. Sünnet ameliyatı sağlık nedenleriyle zorunlu olmadıkça, iki - altı yaş aralığında tercih edilmemelidir.

İki yaşından sonra, özellikle 6 yaşını doldurmasının beklenmesi önerilir. Sünnet ameliyatı yenidoğan döneminde dahi ameliyathane ortamında yapılması gereken, 15 - 20 dakika süren, uygunsuz ortamlarda yapılmaması gereken cerrahi bir işlemdir. İşlemden sonra bebek aynı gün eve gönderilebilir.

 

Sünnet Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Sünnet ameliyatının daha az idrar yolu enfeksiyonu, temizlik kolaylığı, kısmen hijyen nedeniyle bulaşıcı hastalıklara karşı koruma ve daha az penis kanseri sağladığı kabul edilmektedir.

 

Sünnet Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

  • Sünnet için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Şahsen ben en çok kabul gören, geleneksel olarak kesilip uçların dikildiği yöntemi tercih ediyorum. 
  • Ülkemizde sünnet çocuk cerrahları, ürologlar veya genel cerrahlar tarafından yapılabilmektedir. 
  • Sünnet halen birçok sağlık kuruluşunda lokal ve genel anestezi altında yapılmaktadır. 
  • Yenidoğan sünnetlerinde genel anesteziye kesinlikle ihtiyaç duymadığımı vurgulamak istiyorum.
  • Sünnet ameliyatı sonrası iyileşme süreçleri çocuğun sünnet olduğu zamana göre farklılıklar göstermektedir.
  • En sık görülebilecek problemler arasında kanama, yara yeri enfeksiyonu, fazla veya az deri çıkarılması, dış idrar deliğinde daralmalar sayılabilir.
  • Sünnet ameliyatı öncesinde çocuğun uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi son derece önemlidir. Böylelikle operasyon sırasında sürprizlerle karşılaşmamış olunur. Penisteki yapısal anormallikler, doğuştan sünnetlilik, inmemiş testis, fıtık gibi birçok hastalık gözden kaçmamış, gerekli tetkikler yapılarak aile ve çocuğun birinci ağızdan operasyonun ayrıntılarını öğrenmesi sağlanmış olacaktır.

 

Sünnet Ameliyatı Olunmaması Gereken Durumlar

Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipopadias durumu olan kişilere sünnet ameliyatı önerilmez. Yüksek ihtimal idrar deliği olması gereken yerde değildir. Böyle bir durumda sünnet derisi kullanılarak öncelik, bu sorunun çözümünü sağlamaktır. 

Ailesinde kanama hastalığı öyküsü olan, diş çekimi veya düşme gibi durumlarda uzun süre kanaması durmayan, kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların tetkiklerinin dikkatlice yapılarak sünnet ameliyatı planlaması yapılması son derece önemlidir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 29 Mayıs 2024 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri