Kelime anlamı olarak idrar kesesi iltihaplanması eklinde tarif edilebilir.
Belirtileri yaşa göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Genç bireylerde sıklıkla idrar sırasında ve sonrasında yanma, rahatsızlık hissi, kasık ve genital bölgede ağrı, idrar sıklığında artış şeklinde yakınmalar ön plandadır.
Menapoz sonrası dönemde ise yanma daha çok kasıklarda rahatsızlık hissi, idrar sıklığında artış ve zaman zaman idrarda aciliyet şeklinde yakınmalar izlenmektedir.
Sıklıkla tarif edilen yakınmaları olan ve genital şüpheli akıntısı olmayan bayanlarda tam idrar tetkiki tanıda yardımcıdır. Tekrarlayan sistit atakları tarifleyen veya antibiyotik kullanımı sonrası yakınmaları devam eden bireylerde idrar kültürü yapılmalıdır.
Çeşitli nedenlerle (Başka sistem hastalıkları nedenli) kullanılan antibiyotikler sonrası genital bölge florasındaki dengede bir bozulma ve buna bağlı olarak sistit veya genital fırsatçı mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.
Sistit anatomi yapı nedeniyle kadınlarda daha sık olmakla birlikte erkeklerde de görülebilir.
Botoks mikrobik olmayan, kronik sistitlerin bazı özel tiplerinde tedavide kullanılabilmektedir.
Özellikle bayanlardaki genital enfeksiyonlar en sık sistit yakınmalarını taklit eden hastalıklardır. Bununla birlikte ürolojik anlamda idrar torbasının bazı önemli hastalıkları da sistit benzeri yakınmalara neden olabilmektedir.
Sistit ana başlığı altında;
olarak sınıflandırılabilir.
Sistit tekrarlama ihtimali daima var olacak bir hastalıktır.
Temelde yeterli sıvı tüketilmemesi, uzun süreli idrar tutma alışkanlığı sistiti kolaylaştıran etkenlerdir.
Uzun süreli idrar tutulmaması, kabızlığın engellenmesi, genital bölge pH sını etkileyen çeşitli ürünlerin kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Sistit bulaşıcı bir hastalık değildir, cinsel temasla bulaşan bakteriler söz konusu olmadığı sürece.
Hayır. Ancak akut sistit döneminde cinsel ilişkiye kısa bir süre ara verilmesi tavsiye edilebilir.
Menapoz ile birlikte genital bölge pH değişikliği ve hormonal çekilmeye bağlı dokularda atrofi görülebilmektedir. Bu nedenlerle sistit atakları bazı bireylerde da sık tariflenebilmektedir.
Sıvı tüketiminin arttırılması, akut sistitte kısa dönem antibiyotik kullanımı, yakınmaların devam etmesi durumunda kültür antibiyogram yapılarak uygun tedavinin düzenlenmesi önemlidir.
Sistoskopi endoskopik (kamera sistemi ile görüntüleme) dış idrar kanalının ve idrar torbasının iç yapısının gözlenmesi ve bulgulara göre de müdahale edebilmeye imkan sağlayan cerrahi bir işlendir.
Tedavi ile düzelmeyen yakınmaları varlığında, bazı tip kronik sistitlerde başvurulması gereken bir tanı ve tedavi yöntemidir.