Boyun Bölgesi Gençleştirmesi ve daha iyi hale getirilmesi, estetik açıdan hoş bir görünüm elde etmek için kritik öneme sahiptir. Boyun bölgesinin daha genç, daha canlı görünmesi için çeşitli standartlar belirlenmiştir.
Çok çeşitli faktörlerin etkisi ile boyun bölgesinde;
Bu şekilde çok farklı değişikliklerin izlendiği boyun bölgesinin gençleştirilmesi çok farklı tedavi yaklaşımlarının birlikte uygulanmasının gerektirmektedir.
Uzun süreli güneş hasarı ve yaş almakla birlikte deride oluşan değişiklikler, özellikle yüz bölgesi için gençleştirme işlemleri de yapılıyorsa, boyun bölgesinde oluşan yaşlanma belirtileri derinin diğer bölgelerine göre daha fazla fark edilir hale gelir. Yaşlanmış olan deride dermiste fibroblastların fonksiyonlarının bozulması sonucunda kollagenlerde parçalanma ve yeni kollagen sentezinde azalma görülür. Kollagen miktarındaki azalma sonucunda deride kırışıklık ve sarkmalar görülür. Kronik olarak ulraviyole ışıklarına maruz kalma sonucunda deride koyu renk değişiklikleri, güneş lekeleri, genişlemiş damarlar, Civatte poiküloderması (boyunda kırmızı, kahverengi yer yer hipopigmente renk değişikliği şeklinde izlenen yama), deri yapısında kabalaşma oluşur.
Deride oluşan bu değişiklikleri tedavi etmek amacı ile;
Gıdı oluşumu boyun gıdı açısının genişlemesine neden olur. Yaş ve kilo alınması daha belirgin olarak görünmesine neden olur. Boyun bölgesi yağ dokusu için klasik liposuction işlemi yapılabilmekle birlikte daha az invaziv tedavi yöntemler de vardır.
Yaş almakla birlikte deri kalınlığı ve derialtı hacminde kademili olarak incelme oluşur. Derinin incelmesine kollagen sentezinde azalma neden olurken deri altı hacim kaybına yağ dokusu kaybı neden olur. Sonuçta buyunda platisma kasında bantlar görülür hale gelir ve kırışıklıklar oluşur.
Yukarıda belirtilen tedavi yaklaşımları derinin farklı katlarındaki sorunlara çözüm oluşturacak şekilde farklı şekilde kombine edilerek etkin sonuçlar alınması mümkündür.