Okula Yeni Başlayacak Olan Çocukların Ailelerine Öneriler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Okula Yeni Başlayacak Olan Çocukların Ailelerine Öneriler

Yeni eğitim öğretim dönemi başlıyor. Okula yeni başlayacak olan çocukların ailelerinin zihninde ise pek çok soru işareti var. Başkent SUAM Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba ESEROĞLU SÖYLEMEZ konuyla ilgili olarak ailelere şu önerilerde bulunuyor.

Çocuğunuz okula başlamaya hazır mı? 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili yayınladığı son yönetmeliğe göre; eylül ayı sonu itibarıyla 66-68 ay aralığındaki çocuklar 1. sınıfa isteğe bağlı olarak başlayabilirler. 69-71 ay aralığındaki çocuklarda okula başlamak zorunludur ancak ailenin verdiği dilekçe ile kayıt ertelenebilir. 72 ay ve üzeri yaş grubundaki çocukların ise engel özel bir durumu olmadığı takdirde 1. sınıfa başlaması zorunlu tutulmaktadır. Peki, bu bilgi yeterli midir?

Bir çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığı değerlendirilirken çocuğun yaşı dışında fiziksel, ruhsal, duygusal ve sosyal açıdan da hazır olup olmadığına bakılır. Örnek vermek gerekirse; 67 aylık bir çocuk öğrenme açısından bir sorun yaşamıyor ancak, tuvalete kendi başına gidemiyor, üzerini kendi başına giyinemiyor olabilir. Bu durumda ders konusunda sorun yaşamazken, sosyal anlamda olası alt kaçırmalar nedeniyle zorluk yaşayabilir. Ya da 70 aylık bir çocuk kalem tutabilmek için gerekli motor kasları zayıf olduğu için yazı yazmayı öğrenmekte zorlanabilir. Burada önemli nokta aynı yaş grubunda olsa da her çocuğun kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiğidir. Bu sebeple ailelerin çocuklarını iyi gözlemleyip eğer bir şüphe duyarlarsa uzmanlardan görüş almaları bu kararı alırken yardımcı olacaktır.

Çocuğun okula yaşıtlarından erken başlaması sorun doğurur mu?

Eğer çocuk henüz fiziksel, ruhsal, duygusal ve sosyal olarak hazır değilse evet bu durum sıkıntılar doğurabilir. Ancak okula başlamaya hazır olgunlukta bir çocuğu okula göndermemenin de başka sıkıntılar doğuracağı unutulmamalıdır. Bu durumda çocuğun anaokulunu tekrar etmesi öğrenme hevesini kırabilir, okula gitme konusunda isteksizlik duymasına sebep olabilir, arkadaş ilişkilerinde bir kopmaya sebep olabilir.

Çocuğunuzu okula nasıl hazırlayabilirsiniz?

Genel olarak kaygıyı doğuran şey belirsizliktir. Yani; çocuğunuz ne zaman, hangi okula gideceği, kaç saat orada duracağı, nasıl gidip döneceği gibi konularda bilgi sahibi olmazsa bu durum kaygı doğurabilir. Bu nedenle olabildiğince öncesinde çocuğa bilgi vermeliyiz. Mümkünse okul başlamadan önce birlikte okulunu gezmek, öğretmeniyle tanışmak iyi olabilir. Çocuğun okul ortamına güven duyması ve bu durumun ailesinin kendisini terk etmesi anlamına gelmediğini, her gün belirli bir saat sonra eve döneceğini bilmesi kaygısını yatıştıracaktır. Ayrıca okula giderek yeni bilgiler öğreneceği, kendi yaş grubunda başka arkadaşlarla tanışacağı, onlarla birlikte teneffüslerde oyunlar oynayabileceği gibi olumlu taraflarının vurgulanması okulla ilgili pozitif algı oluşturulmasında yardımcı olacaktır.

Eğer ebeveynlerin durum hakkında kaygıları fazlaysa; çocuğun yanında bu durumla ilgili sözel bir ifadede bulunulmamış olsa bile, çocuk ebeveynindeki bu tedirginliği fark edebilir ve istenmeden de olsa ona aslında ‘Yolunda gitmeyen bir şeyler var!’ mesajı yollanıyor olabilir.  Eğer aileler endişelerini kontrol altına alabilir, süreç içerisinde sakin ve keyifli görünürse, daha güzeli çocuklarının büyüyüp okula başlama yaşına geldiğinden duyduğu memnuniyeti, gururu yaşayabilirse, çocuğun bunu yapabileceğine olan güvenini hissedebilir ve çocuğa hissettirebilirse çocuk için işler daha kolaylaşacaktır. Eğer aile kaygılarının üstesinden gelemeyeceğini düşünüyorsa, öncesinde bir uzmandan yardım almakta fayda olabilir.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2019 Perşembe

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri