Covid-19 ve Okullarda Çocuk Sağlığı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Covid-19 ve Okullarda Çocuk Sağlığı

Covid-19,  SARS-COV-2  virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İnsandan insana direk solunum  yolu ile bulaşır. Enfekte  hastanın solunum sekresyonlarının damlacık yolu (öksürük, hapşırık ya da tükürük) ile karşısındaki kişinin solunum yoluna ulaşması ile olur. Enfekte yüzeylere dokunduktan sonra gözlere, ağıza ya da buruna dokunmak da bulaşa neden olabilir. Bulaş açısından kapalı, sosyal mesafenin sağlanamadığı alanlarda maskesiz olmak en büyük riski oluşturur.

Çocuklar da erişkinler gibi enfekte olabilir. Hastalığı genellikle evdeki enfekte aile bireylerinden kaparlar. Enfekte çocuklar bulaştırıcı da olabilirler, hatta yapılan çalışmalarda çocukların herhangi bir şikayeti ya da bulguları olmasa da solunum yollarında virüs taşıyabildikleri gösterilmiştir.

Hastalığa bağlı en sık şikayetler arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı, baş ağrsı, boğaz ağrısı, ishal, bulantı kusma, burun  akıntısı, tat ve koku duyusu kaybı sayılabilir. Çocuklar erişkinlere göre hastalığı genellikle daha hafif geçirirler. Ancak hastalık altta yatan doğumsal kalp hastalığı, nörolojik, genetik ya da metabolik hastalığı olan çocuklarda daha ağır seyredebilir.

Okullarda yeniden yüz yüze eğitimin başladığı bu dönemde hastalıktan korunmak temel önlemler olan maske, mesafe ve el yıkama (hijyen) ile mümkündür. 2  yaş üstü tüm çocuklar maske kullanmalıdır. Maske minimum 3 katlı olmalı, ağız ve burunu tam ve gergin bir şekilde kapatmalıdır. Hazır tıbbi maske kullanılabileceği gibi evde hazırlanan kumaş ya da bez maske de kullanılabilir. Maskeyi takmadan önce ve çıkardıktan hemen sonra ellerin mutlaka yıkanması gerekmektedir. Eller yıkanmadan gözlere, burna ve ağza temastan kaçınılmalıdır. Maske yalnızca kapalı alanlarda değil, açık alanlarda; örneğin dışarıda yapılan spor derslerinde de kullanılmalıdır. 

Sınıflarda en az bir metre aralıklı oturmak,  ders sonrasında da sosyal mesafe kuralına uymak önemlidir.  Sınıflar, ders aralarında sık sık havalandırılmalı, kapı kolları, okul sıraları gibi sık temas edilen yüzeyler sık sık dezenfekte edilmelidir. 

El hijyeni 20 saniye boyunca su ve sabun ile tüm parmak araları ve parmak uçları da dahil olacak şekilde ellerinde yıkanması ile sağlanmalıdır. El yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda %70-80 alkol içeren solüsyonlar da kullanılabilir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2021 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri