Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

Ağız ve Diş Sağlığı
Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri Nelerdir?

Çocuklarda genel anestezi altında diş tedavisi koruyucu uygulamalardan ve çürüklerin dolgu yapılmasından kanal tedavisi ve çekim gibi ağrılı işlemlere kadar tüm diş tedavilerini kapsamaktadır. Bu yöntemin amacı tek seansta tüm işlemlerin bitirilmesi ve hem aileyi hem de çocuğu yoğun ve stresli diş randevuları ile yıpratmamaktır. Özellikle küçük çocuklar tedavi sırasında ani hareket edebilir ve yaralanabilirler. Anestezi ile bu riskler ortadan kalkmış olur ve tedavi başarısı da artmış olur.

Süt Dişi Çekiminde Anestezi Uygulanabilir Mi?

Süt dişlerinin çekimi özellikle küçük yaştaki birçok çocuk için aşırı düzeyde korku ve kaygı nedenidir. Sözlü iletişime ve davranış yönetimine izin vermeyen çocuk hastada lokal anestezi (iğne) yapıp dişi çekmek çok güçtür ancak çocuğun diş ağrısıyla beklemesi de kabul edilemez. Bu durumda sedasyon veya genel anestezi altında süt diş çekimi hem çocuk hem hekim de aile açısından konforlu bir tedavi yaklaşımıdır. Travmatik bir deneyim yaşamadan ağrılı veya enfeksiyonlu dişinden kurtulan çocuk hasta ilerideki diş tedavilerinde de daha huzurlu ve güvenli davranacaktır. 

Sedasyon ve Genel Anestezi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Erken yaşlarda diş çürüğü ile tanışan çocuklar yemek yerken sürekli ağrı hissedebilir veya bir gece aniden çok şiddetli bir diş ağrısı ile uyanabilir. Bu tarz sorunlar da çocukların genel yaşam kalitesi olumsuz etkiler ve hatta okul çağındaki çocukların okul başarısını düşürebilir. Diş tedavisinden aşırı derecede korkan, yeterli iletişim kurulamayan çocuk hastalarda diş tedavilerinin genel anestezi altında uygulanması gerekmektedir. Konusunda uzmanlaşmış anestezi doktorları ilaç vererek kontrollü bir şekilde bilinçsizlik ve ağrısız konuma getirir ve çocuk diş hekimi uzmanı da tek seansda ihtiyaç duyulan tüm diş tedavilerini uygular. 

Çocuklara Genel Anestezi Nasıl Uygulanır?

Çocuk diş hekimi aileye genel anestezi altında tedavisi hakkında bilgi verdikten sonra anestezi uzmanına yönlendirir.  Çocuğun genel anestezi almasında herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığı değerlendirilir ve onay verilirse işlem günü hastanede çocuk ailesiyle birlikte özel bir odaya alınır. Anne ve babası yanındayken ağızdan sakinleştirici bir ilaç alır ve rahatlaması sağlanır. İlaç etkisini göstermeye başlayıp uyku haline geçen çocuk ameliyathane odasına alınır ve uyutulduktan sonra tüm diş tedavileri çocuk diş hekimi uzmanı tarafından tamamlanır. İşlem bittiğinde genel anestezi uzmanı çocuğu uyandırır ve güvenli bir şekilde anne ve babasının yanına getirilen çocuk normal hayatına kolaylıkla devam eder. 

Kimlere genel anestezi altında diş tedavisi uygulanabilir? 

Rutin diş kliniğinde tedaviye izin vermeyen bedensel veya da zihinsel engelli çocuklarda, daha önce travmatik bir diş tedavisi deneyimi yaşamış aşırı derecede endişeli çocuklarda ve ağzında çok sayıda tedavi gereksinimi olan ve klinik ortamında sabırla tedavi yaptıramayacak hastalarda başarıyla uygulanmaktadır. 

Diş Tedavisinde Anestezinin Yan Etkileri

Modern anestezi teknikleri ve deneyimli anestezi ekibi ile risk çok azdır. Özellikle herhangi bir sistemik hastalığı olmayan sağlıklı bireyler için diş tedavileri gibi küçük operatif işlemlerin genel anestezi altında yapılması yaygın bir risk taşımamaktadır.

Anestezi ile Diş Tedavisi Ücretleri

Sedasyon veya genel anestezi altında çok farklı işlemler bir arada yapıldığından fiyat bilgisini muayene olmadan belirlemek yanıltıcı olabilir. Tedavilerin rehber fiyatları Türk Diş Hekimliği Birliği Rehber Fiyat Tarifesi üzerinden kontrol edilebilir ancak uygulanan anestezi türü, hekimin kullanacağı farklı teknikler ve malzemelere göre tedavi fiyatları değişebilecektir. En doğrusu diş hekimine muayene olmanız ve sizin için en uygun tedavi seçeneğinin belirlenip fiyat bilgisini öğrenmenizdir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2020 Pazartesi

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri