Sünnet Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Üroloji
Sünnet Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Sünnet, idrar çıkış deliğini kapatan deri parçasının cerrahi bir müdahale ile alınması işlemidir.

Eğer sünnet derisi idrar çıkış deliğini kapatarak, çocuğun idrar yapmasını engelliyor veya tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonuna neden oluyorsa en kısa zaman diliminde  sünnet yapılması gerekir. Bunun dışında sünnet aile ve çocuğun istediği herhangi bir zamanda yapılabilir. Psikolojik gelişimi etkilediği için lokal anestezi altında 2-6 yaş arasında sünnet önerilmemektedir. Ancak sedasyon (bir tür genel anestezi) altında her yaşta sorun yaratmadan uygulanabilir.

Sünnet olacak çocukların işlem öncesi bir üroloji uzmanı tarafından muayene edilerek, peygamber sünneti (hipospadias) olup olmadığı veya ek olarak yumurtalıkların yerinde olmaması (inmemiş testis) gibi bir durumun varlığı tespit edilmelidir. Peygamber sünneti tıbbi olarak hipospadias olarak tanımlanır ve idrar çıkış deliğinin penisin ucunda olmaması durumudur. Bu durumun sünnetten farklı olarak daha kompleks bir cerrahi işlemle düzeltilmesi gerekir

Hastanemizde sadece sedasyon altında (genel anestezi) sünnet yapılmaktadır.

Sünnet sonrası penise herhangi bir sargı sarılmamakta ve açık bırakılmaktadır. Sünnet olan çocuk; sünnet külodu giyerek normal yaşamına devam etmektedir. Herhangi bir yapışıklık veya darlık yoksa 2 -3 gün içinde hızlı bir iyileşme beklenir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri