Burada doktorun tercihi önemlidir. Mutlaka total PSA seviyesinin ölçülmesi ve rektal yoldan (makattan) prostatın parmakla muayenesi şarttır. Ayrıca idrar tetkiki, kreatinin, idrar akım hızının ölçülmesi (sonrasında mesanede kalan idrarda ölçülmelidir), ultrasonografi, gerekirse Prostat Multiparametrik MR da yapılabilir.
Bu kontrollerde bir doktor olarak en çok karşılaştığımız sorun hastaların parmakla prostat muayenesine olan dirençleridir. Bu dirençlerini hastalar şu sözlerle yansıtırlar.
Ultrasonografide veya Prostat Multiparametrik MR da prostatım görüldü ve tanımlandı hala bu muayene gerekli midir?
Evet gereklidir. Çünkü parmakla yapılan muayenede prostat sadece büyüklük yönünden değil özellikle kıvamı yönünden değerlendirilir. Burada prostatta sertlik olup olmadığına bakılır. Sertlik kanser yönünden uyarıcı bir bulgudur. Bu sertliği tespit etmenin henüz başka bir yolu geliştirilememiştir. Böylesi bir teknolojik gelişim ise hastalardan daha çok Üroloji Uzmanlarını mutlu edecektir.
Kontrollerde sadece PSA bakılması yeterli olmayıp mutlaka parmakla muayene yapılmalıdır. Hastaların bunun da bir muayene yöntemi olduğunu bilmeleri ve yaptırmaları kendi sağlıkları için önemlidir. Yapılmadığında tanıya yönelik adımlardan bir tanesi eksik kalacaktır.
Ailesinde prostat kanseri olanlarda 40 yaş, olmayanlarda 50 yaşından itibaren kontrol yılda 1 kez olmak üzere mutlaka yapılmalıdır. Bu kontrol hastaların bundan sonraki yaşamlarının daha uzun ve konforlu olması için gereklidir.