HPV ve Genital Kondilom

Üroloji
HPV ve Genital Kondilom

Human Papillomavirus (HPV) ve Genital Siğiller (Genital Kondilom)

Genital siğil cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenidir. HPV erkekte penis üzerine, kadında ise vajina ve rahim ağzına yerleşir. Rahim ağzına yerleşen virüs, rahim ağzı kanserine neden olması açısından önem taşır.

HPV tipleri klinik olarak da üç kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; kanser açısından düşük riskli HPV’ler (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55 ve 62), olası yüksek riskli HPV’ler (26,53 ve 66) ve yüksek riskli HPV’ler (16 başta olmak üzere 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82) olarak gruplandırılmaktadır.

Genital siğil olgularının %90’ ından sorumlu HPV tipi tip 6 ve 11’dir.

Genital siğilin bir kişiden diğerine bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir.

HPV ve Genital Kondilom Tanı:

Dış cinsel organlarda bulunan siğillerde tanı, görünüme bakılarak konulur.

Gerekli durumlarda lezyonun cerrahi olarak çıkarılması (eksizyonu) ve patolojik incelemesi ya da lezyondan alınan sürüntü ile virüsün tiplendirmesi yapılabilir. Rahim ağzı kanserlerinin tanısı, rahim ağzından alınan sürüntü örneğinin, patolojik olarak incelenmesi sonucunda konulur.

HPV Aşısı:

HPV aşısı ile, olası genital siğil ya da HPV’ ye bağlı kanserlerin büyük oranda önüne geçilebilmektedir.

Rutin aşılama hem erkek hem de kadınlarda 11-12 yaşlarda ve 3 doz olarak önerilmektedir.

Eğer bu yaşlarda uygulanmadıysa kadınlarda 13-26 yaş, erkeklerde ise 13-21 yaş aralığında yine 3 doz olarak uygulanabilir.

HPV ve Genital Kondilom Tedavi:

Tedavi olmadığı taktirde siğillerin sürekli olarak büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Tedavi siğilleri ortadan kaldırır ve virusa bağlı hızlı olan bulaştırıcılığı ve yayılmayı durdurur. Genital siğil tedavi seçimi, kodilomun sayısına, boyutuna ve yerleşim yerine göre değişmektedir.

Yaygın tedavi seçenekleri arasında topikal tedaviler( merhemler, kremler), kriyoterapi, elektrocerrahi ve lazercerrahi  gelmektedir.

Ürolojide uzun zamandır iyi huylu prostat büyümesinin ve üriner sistem taşlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan Holmiyum lazer, genital siğillerin tedavisinde de son zamanlarda efektif olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Yapılan çalışmalar lazer ile tedavi edilen genital siğillerde işlem sonrası ağrı, ödem ve yara izi gelişiminin daha az olduğunu ve nüks oranlarının belirgin olarak azaldığını göstermektedir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 26 Mayıs 2021 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri