Taş hastalığı sıklığı coğrafi, iklimsel, etnik, diyetsel ve genetik faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Görülme oranları %1 ile %20 arasında değişmekle birlikte ülkemizde bu oran %15 civarındadır.
Taş hastasının standart değerlendirmesi detaylı bir öykü ve fizik muayene ile başlar. Eğer hasta tek böbrekli ise, eşlik eden ateş yüksekliği varsa acil değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra hastaların değerlendirmesi risk grubuna göre temel değerlendirme ya da ileri inceleme şeklinde yapılmalıdır.
Renal Kolik Tedavisi: Ağrının giderilmesi:
Medikal Ekspulsif Tedavi: Distal üreter taşlarının başlangıç tedavisinde kullanılan, üreter düz kasında gevşeme etkisisiyle taşın spontan düşüşüne yardımcı olmak amacıyla kullanılan bir ilaç tedavisidir.
Vücut Dışından Şok Dalgaları ile Taş Kırma (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy = ESWL): Bir enerji kaynağından çıkan vücut dışı şok dalgalarının taşın üzerine odaklanarak kırılmasını sağlamaktır.
Endoskopik Tedavi:
Açık Cerrahi: Açık böbrek taş cerrahisinin günümüzde en sık endikasyonu minimal invaziv tedavilerle temizlenemeyecek kadar büyük staghorn böbrek taşlarıdır.