Patent Foramen Ovale

Kardiyoloji
Patent Foramen Ovale

Patent Foramen Ovale (PFO) Nedir?

Patent foramen ovale (PFO) kalbin kulakçıkları arasındaki duvarda kalan, doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde normalde kapanmış olması gereken doğumsal bir deliktir. Sağlıklı yetişkin insanların yaklaşık % 27 sinde PFO bulunur.

Patent Foramen Ovale (PFO) Klinik Önemi Nedir?

PFO’su olan bireylerde bu delik yoluyla bacaklardaki toplardamarlarda oluşan kan pıhtıları sağ kulakçıktan sol tarafa ve oradan da sistemik dolaşıma, en çok da beyine giderek geçici veya kalıcı inmeye neden olabilir. PFO’ su olan ve en az bir kez inme geçiren bireyin gelecek her bir yıl için tekrar inme geçirme riski artmıştır. Görmede geçici süre bozulma, değişen sürelerde kas güçsüzlükleri, ağız köşesinde uyuşukluk, konuşmada bozukluk gibi inme belirtisi yaşayan kişilerin PFO varlığı açısından değerlendirilmesi şarttır.

İnme geçiren bireylerde nöroloji kliniği tarafından inmenin nedeni kapsamlı olarak araştırılır. Bu araştırmada kalp kaynaklı nedenlerin değerlendirilmesi için hasta kardiyoloji kliniğine de yönlendirilir. PFO tespit edilen hastalarda, vücudun alt yarısından gelen pıhtının kısmen ve kolaylıkla PFO’ dan geçip beyne ulaşma olasılığı test edilir ve hastanın tekrar inme geçirme riski, PFO kapatma işleminin faydası  ve olası riskleri değerlendirildikten sonra PFO kapatılır.

Patent Foramen Ovale (PFO) Nasıl Kapatılır?

Perkutan yöntem dediğimiz ameliyatsız anjiyografi salonunda yüzeyel anestezi altında genellikle sağ kasık toplardamarından iğne ile girilir ve tüm işlem buradaki yoldan yapılır. PFO’ya uygun büyüklükte seçilen kapama cihazı kasıktan damar kılıfı içinden ilerletilerek delikten geçilir. Sol kulakçıkta cihazın bir diski açılır ve bir miktar geri alınarak PFO üzerine oturtulduktan sonra, kapama cihazının ikinci diski de sağ tarafta açılır ve cihaz deliği iki taraftan üzerine oturarak kapatır. Cihaz bırakılmadan önce PFO’nun uygun şekilde kapandığı ve takılan cihazın kalbin diğer bölümlerine zarar vermediği kontrol edilir ve işlem sonlandırılır. İşlem sonrası 3-6 ay içinde kalbin içini kaplayan hücre tabakası (endokard) kapama cihazının üzerini kaplar ve kapama cihazı burada sürekli olarak kalır. İşlem ortalama 30-45 dakika sürer, ve genellikle hastalar aynı gün akşamında taburcu edilir. Sonuçları oldukça yüz güldürücü olan bu işlem merkezimizde başarı ile uygulanmaktadır.

Kapama cihazı üzerinde pıhtı oluşumunu önlemek için 6 ay süreyle iki çeşit kan sulandırıcı dediğimiz ilaç verilir.  6 ay sonra tek ilaçla ömür boyu devam edilir. PFO kapama işleminden sonraki ilk 6 ay içinde kanamalı diş tedavisi diş çekimi, cerrahi müdahale yapılması gerekirse hastanın antibiyotik tedavisi alması gerekir ki bu tür durumlarda hastanın işlemi yapan kardiyolog doktoru ile bağlantıya geçmesi gerekmektedir.

Tanı ve tedavideki son dönem gelişmeleri yakından takip ederek kalp sağlığınız için her zaman yanınızdayız.

Başkent Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ekibi

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2021 Pazar

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri