Göğüs Ağrınız Kalp Krizi Belirtiniz Olabilir; Ertelemeyin...

Kardiyoloji
Göğüs Ağrınız Kalp Krizi Belirtiniz Olabilir; Ertelemeyin...

Aralık ayında Çin`in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada salgına neden olan Covid-19 hastalığı nedeniyle hastanemizde de birtakım önlemler aldık. Ancak, tüm dünyada alınan önlemlerle oluşan bazı zaafiyetleri göz önünde bulundurunca bir güncelleme yapmamızın doğru olduğuna kanaat getirdik.

Dünya sağlık örgütünün  Coronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı çok hızlı bulaşması sonucu Pandemi olarak ilan edildi. Ancak unutulmamalıdır ki, kalp hastalıklarına bağlı ölümler şu ana kadar tüm dünyada ölümlerin başında bulunmaktaydı. Bu noktada insanların evde izolasyon sağlarken bir yandan da kalp hastalığı belirtilerini göstermeleri durumunda mutlaka hastaneye başvurmaları gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Yurdumuzun dışında bu virüsle bizden daha önce deneyim yaşayan ülkelerde alınan tedbirler sonrası (sokağa çıkma yasağı gibi önlemler) özellikle yaşlı kesimlerin evde, huzurevlerinde  ölü bulunduklarına şahit olundu. Bizim ülkemizde bu tür olayların yaşanmaması adına toplumu bilgilendirmeyi kedimize görev saymaktayız. Daha önce kardiyoloji adına herhangi bir hastalık tanısı konmuş hastalarımız bu şikayetleri daha önce tecrübe ettikleri için benzer olaylar yaşamaları durumunda yeniden hastaneye başvurmaları gerektiğini biliyorlar. Ancak hiç tanı konmamış kişiler bu şikayetleri yaşamaları durumunda hastanemiz gibi tecrübeli kardiyoloji hekimlerinin bulundukları ve pandemi ile akıllıca mücadele eden hastanelere başvurmaları önemlidir.

Göğüs ağrısı

Kalp hastalıklarının en belirgin şikayetlerinden birisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısının birçok nedeni olabilmektedir. Bu ağrının sebebinin kalp olduğunu düşündürecek birkaç temel noktayı kaçırmamakta fayda var.

  1. Niteliği: Göğüs ağrısı sıkıştıran, baskı tarzında ise
  2. Süresi: Gün içinde 3-5dakikadan fazla sürüyorsa,
  3. Yeri - Yayılımı - Başlangıcı: Ağrı göğüs ön duvarında, iman tahtası üzerine ve sol kol, boyna, çeneye, sırta yayılıyorsa, herhangi bir efor/egzersiz olmadan başlıyorsa hastane başvurusunda bulunmak gereklidir.

Nefes Darlığı

Kalp hastalarında nefes darlığı en ciddi şikayetlerden ikincisidir. Hastalarımızın pek çoğu nefes darlığını şu şekilde tarif eder: yatarken dümdüz yatamamak, sırtına konulan yastık sayısını arttırma ihtiyacı göstermek ve hatta oturma gereksinimi duymak. Sıklıkla kalp yetmezliğinde yaşanılan bu şikayet eğer sizde de varsa mutlaka salgınla akıllıca mücadele edebilen uygun hastanelerde kardiyoloji polikliniğine başvurunuz.

Çarpıntı

Hastalarımızın kalp hızının çok hızlı atmasını hissetmesi, kalp atışından rahatsızlık hissi duyması olarak tanımlanır. Mevcut bulunduğumuz süreci de göz önünde bulundurduğumuzda birçok kişinin bu şikayetinin olduğu bilinmektedir. Ancak özellikle bir anda başlayan ve bir anda biten çarpıntınız varsa, çarpıntı sırasında veya sonrasında bayılıyorsanız mutlaka kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilmelisiniz demektir.

Bu saydıklarımız kardiyolojinin en temel ve ciddiye alınması gereken şikayetleridir. Pek tabi yeni ve çok hızlı yayılan bu hastalık nedeniyle kardiyoloji bölümü olarak biz de tıbbi bilgiler ışığında kendi hastalıklarımızda bazı güncellemeler yaparak işlem gerekliliği, ilaç kullanımı sıralamalarında değişikliğe gittik. Bu yazının da amacı ertelenmesi  durumunda kötü senaryoların oluşabileceği hastaların, yaşadıkları şikayetlerin az çok ne anlama geldiğini bilmeleri ve bunun sonucunda doğru hedef kitlenin hastaneye başvurusunu sağlayabilmektir.

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 14 Nisan 2020 Salı

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri