Çoğul Gebelik Nedir?

Çoğul Gebelikler: Sorularınız ve Cevapları

İkiz gebelik nasıl oluşur?

İkiz gebelikler çoğul gebeliklerin en sık izlenen tipidir. Çoğul gebelikler tüm gebeliklerin yaklaşık % 2-3’üne ulaşan oranlarında izlenir. İkiz gebeliklerin bir bölümü kendiliğinden oluşurken, bir  bölümü ise üremeye yardımcı tekniklere (Aşılama, yumurtlamayı kolaylaştıran haplar, tüp bebek) bağlı ortaya çıkmaktadır. Anne yaşındaki artış, ailede çoğul gebelik öyküsü gibi faktörler çoğul gebelik sıklığını arttırmaktadır.

İkiz gebelik ne zaman belli olur ve ne zaman kesinleşir?

İkiz gebelikler adet gecikmesi sonrasında gebelik kesesinin izlenebildiği andan itibaren saptanabilir. Günümüzde gebeliğin ilk 14 haftasında yapılan ultrasonografinin en önemli amaçlarından biri gebelik kesesi sayısının belirlenmesidir. Son adet tarihine göre ortalama 7. haftada, adet gecikmesinden itibaren 3. haftadan sonra gebelik kesesi veya keseleri ultrasonografide görülerek çoğul gebelik tanısı koyulabilir.

İkiz gebelikte tüp bebek yönteminin etkisi nedir?

Tüp bebek yönteminde transfer edilen embriyo sayısı arttıkça ikiz, üçüz gebelik gibi çoğul gebeliklerle daha çok karşılaşılmaktadır.

İkiz gebelik belirtileri nelerdir?

Gebeliğin ilk 3 ayında karşılaşılan bulantı, koku hassasiyeti ve kusma, şikayetleri ikiz gebeliklerde daha yoğun olabilmektedir. Bunun dışında tek gebeliklere göre farklı bir şikayete yol açmamaktadır.

İkiz bebek bekleyen anneler nasıl beslenmeli?

İkiz gebeliklerde annelerin demir, folik asit,kalsiyum, gibi eser element ihtiyaçları artar. Günlük protein alımı ve kalori alımı teke gebeliklere göre daha yüksek tutulmalı. Örneğin günlük protein alımı vücut ağırlığına göre kg başına 1,5 g olmalı, günlük kalori, ihtiyacına her bir bebek için 300 kcal eklenmelidir.

 

Tek yumurta ikizleri ile çift yumurta ikizleri arasındaki farklar nelerdir?

İkiz gebeliklerde tek yumurta ve çift yumurta ikizlerinin ayrımı her zaman kolay yapılamayabilir. Tek veya çift yumurta olmalarından ziyade önemli olan her bir bebeğin ayrı plasentası (eşi) olup olmadığı veya tek bir plasentayı paylaşıp paylaşmadıkları önem kazanır. O cepheden bakarsak tek bir plasentası olan ikiz gebeliklerin diğerlerine göre gebelik sırasında karşılaşabilecekleri sorunlar çok daha farklıdır. Bu sorunlar arasında büyümeleri arasında giderek artan fark, ikizden ikize kan nakli, ikiz eşlerinden birinin kaybedilmesi, tek kesede olan ikiz eşlerinde kordon ile ilgili sorunlar, amniyon sıvı farklılıkları ilk akla gelenlerdir.

İkiz gebelik tekil gebeliği göre riskleri nelerdir?

İkiz gebeliklerde tek gebeliklere göre düşük, anne karnında 20 haftası ikiz eşlerinden birinin ölümü, erken doğum, büyüme geriliği, doğumsal anomaliler, plasenta previa, erken doğuma bağlı prematürite kaynaklı sorunlar; annede hipertansiyon, gebelik şekeri, kansızlık, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal kanama, amniyon sıvısında artışın yarattığı solunum sıkıntısı, sezaryenle doğum sıklığında artış ile daha çok karşılaşılır.

İkiz gebelikte yaşanabilecek olası riskler karşısında ne gibi tedavi ve tedbirler uygulanır?

İkiz gebelikler içinde monokoryonik ikizler yani tek plasentası olan ve ikiz eşlerinin o plasentayı paylaştıkları gebeliklerde takibin mutlaka bir perinatoloji uzmanı veya onun yönlendirmesi ile yapılması gereklidir. Bu gebelikler daha sık izlenmeli, ikizden ikize kan nakli gibi sorunlar ile karşılaşıldığında bu konuda deneyimli referans merkezlerinde, anne karnında tedavi (Lazer veya kordon koagulasyonu) gibi tedavi seçeneklerinin uygulanması gereklidir. Bunun dışında çift yumurta ikizleri ve tek yumurta ikizlerinden iki ayrı plasentası olanlarda takip tek gebeliklere benzer. Her 2 grupta da erken doğumun işaretlerine karşı uyanık olunmalıdır. Tek gebeliklerde olduğu gibi hali hazırda oturmuş bir tarama (Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğu ölçümü) ve ilaç tedavisi seçeneği olmasa da olguya özel hareket edilebilir. Annenin karşılaştığı sağlık sorunlarına karşı önlemler alınmalı, özellikle anemiye (kansızlığa) karşı demir ve folik asit desteğine önem verilmelidir.

İkiz bebek bekleyen anneler hamilelik sürecinde nelere dikkat etmeli?

Her gebe gibi 20. haftadan sonra fetal hareketleri izlemeli, kötü kokulu akıntı, idrar yaparken yanma, özellikle tek bacakta ortaya çıkan ağrı, şişme, kızarıklık, alt karın bölgesi veya rahimin tepe noktasındaki düzenli sertleşme ve gevşeme, kolay yorulma, ani başlayan solunum sıkıntısı, berrak sıvı akışı gibi durumlarda mutlaka hekimini bilgilendirerek başvurmalıdır.

İkiz doğumu sonrası annenin toparlanma süreci nasıldır?

İyileşme süreci tek gebeliklere benzer farklı değildir.

İkiz gebelikte annenin sütü yeterli olur mu?

İkiz gebeliklerde doğum sonrası dönemde bebeklerin birinci derecede besini anne sütüdür. Emzirebilme süresi, süt miktarı ister tek ister ikiz gebelik olsun bireysel farklılıklar gösterebilecektir. Ancak annenin her 2 bebeği de anne sütü ile beslediği ve bebeklerin düzenli ağırlık artışı olduğu durumlarda anne sütünün yeterli miktarda geldiği kabul edilebilir. Mama gereksinimi olup olmadığı emziren annelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanınca karar verilebilecek bir konudur.

İkiz gebelik yaşayan anne adayları eşleri ile cinsel birliktelikte nelere dikkat etmeli, hangi zaman aralığında ilişkinin devam etmesinin sakıncası yoktur?

Hekim tarafından sınırları çizilmiş bir düşük tehdidi ve erken doğum riski olmadıkça tek gebeliklerde olduğu gibi ikiz gebeliklerde çiftler hamilelik döneminde cinsel birlikteliğe devam edebilirler. Ancak üst sınır anne adayının konforunu da  düşünerek tek gebeliklere göre biraz daha erken olacaktır. Eğer birliktelik sonrası nadir de olsa kanama ile karşılaşılabilir, böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanın bilgilendirilmesi gereklidir.

Üçüz ve dördüz gebeliklerin ikiz gebeliğe göre farklı yanları nelerdir?

Üçüz ve dördüz gebeliklerde doğumun gerçekleştiği hafta çok daha erkendir. İkiz gebeliklerde sözünü ettiğimiz anne sağlığı ile ilgili sorunlar daha erken başlayıp daha ağır seyredebilir. Gebelik takibi ve doğumlarının mutlaka üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım imkanlarına sahip bir hastanede yapılması gereklidir. Annenin beslenme ve eser element desteği, fetus sayısı düşünülerek planlanmalıdır. teknik olarak ultrasonografik incelemelerin yapılması daha zordur. Doğum şekli prematürite ve anne karnındaki duruş varyasyonları (Değişkenlikleri) sebebi ile çok yüksek oranda sezaryenle gerçekleşmektedir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri