Astım Nedir?

Astım Nedir?

Astım, hava yollarının krizler halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Hastalar bu ataklar arasında kendilerini iyi hissedebilirler.

Hava yollarınız, havayı akciğerlerden içeri ve dışarı taşır. Astımda, hava yollarını etkileyen mikrobik olmayan bir iltihap söz konusudur.

Astımda iki temel sorun vardır: 1- Hava yollarında şişme ve mukus (balgam) artışı (İltihap) ve 2- Hava yollarının etrafındaki kasların sıkışması. (Bronkospazm)

Astım Atağını Neler Tetikler?

yabani otlardan, ağaçlardan, otlardan gelen polenler, küfler, kedi veya kopek tüyü, toz akarları gibi alerjenler; toz parçacıkları, hava değişiklikleri/kirliliği, temizlik ürünleri ya das prey gibi kimyasallar, kokular, duman ve buhar gibi tahriş ediciler (iritanlar), solunum yolu enfeksiyonları, stres, egzersiz ve ilaçlar gibi uyaranlar ile atak tetiklenebilir

Astım Belirtileri Nelerdir?

Uyaranlarla birlikte hemen öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı solunum gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar nefes almayı zorlaştırabilir. Çoğunlukla gece ya da sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir, ataklar arasında şikayetin olmadığı dönemler olabilir. Mevsimsel seyredebilir. Hastanın mesleği ile ilişkili olabilir (işte maruz kaldığı irritanlar nedeniyle).

Astım Tanısı Nasıl Konulur?

Tanısı hastanın şikayetleri/belirtileri, aile hikayesi, alerji hikayesi ve fizik muayene bulguları temel alınarak konur. Solunum fonksiyon testi ölçümleri ile tanı kesinleşebilir veya tahmin edilebilir. Alerjen duyarlılığını değerlendirmek için alerji testleri yapılabilinir.

Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin etkin olması ve astımın kontrol altında tutulabilmesi için hasta/doktor işbirliğinin geliştirilmesi, risk faktörlerine maruziyetin tanımlanması ve azaltılması, eşlik eden hastalıkların (alerjik rinit, reflü gibi) ortaya konması ve tedavisi, tıbbi tedavinin izlenmesi gereklidir.

Astım tedavisinin amacı: 1- Hava yollarındaki iltihabı iyileştirmek ve 2- Havayollarındaki daralmayı önlemektir. Bunun için doktorun belirlediği doğrultuda iki ilaç grubu temel olarak kullanılır:

  • Astımı kontrol edici ilaçlar: İltihaba yöneliktir. Genellikle içerisinde kortizon bulundurur. Ancak nefes yoluyla alınan bu ilaç, damardan ya da ağız yoluyla alınan kortizon kadar yan etkiye (tansiyon ve şeker yüksekliği, kemik erimesi, kilo alma gibi) sebep olmaz. Doktor kesene kadar düzenli olarak ve uzun süreli kullanılabilinir.
  • Rahatlatıcı ilaçlar: Hızlıca etki ederek hastanın şikayetlerinin gideren ancak düzenli değil, lüzum halinde kullanılması gereken ilaçlardır. Eğer bu ilaçlara ihtiyaç haftada ikiden fazlaysa astımın kontrol altında olmadığı düşünülür. Hastanın doktorunu görmesi gereklidir.

 

Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 09 Kasım 2021 Salı

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri