Astım, hava yollarının krizler halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Hastalar bu ataklar arasında kendilerini iyi hissedebilirler.
Hava yollarınız, havayı akciğerlerden içeri ve dışarı taşır. Astımda, hava yollarını etkileyen mikrobik olmayan bir iltihap söz konusudur.
Astımda iki temel sorun vardır: 1- Hava yollarında şişme ve mukus (balgam) artışı (İltihap) ve 2- Hava yollarının etrafındaki kasların sıkışması. (Bronkospazm)
yabani otlardan, ağaçlardan, otlardan gelen polenler, küfler, kedi veya kopek tüyü, toz akarları gibi alerjenler; toz parçacıkları, hava değişiklikleri/kirliliği, temizlik ürünleri ya das prey gibi kimyasallar, kokular, duman ve buhar gibi tahriş ediciler (iritanlar), solunum yolu enfeksiyonları, stres, egzersiz ve ilaçlar gibi uyaranlar ile atak tetiklenebilir
Uyaranlarla birlikte hemen öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı solunum gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar nefes almayı zorlaştırabilir. Çoğunlukla gece ya da sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir, ataklar arasında şikayetin olmadığı dönemler olabilir. Mevsimsel seyredebilir. Hastanın mesleği ile ilişkili olabilir (işte maruz kaldığı irritanlar nedeniyle).
Tanısı hastanın şikayetleri/belirtileri, aile hikayesi, alerji hikayesi ve fizik muayene bulguları temel alınarak konur. Solunum fonksiyon testi ölçümleri ile tanı kesinleşebilir veya tahmin edilebilir. Alerjen duyarlılığını değerlendirmek için alerji testleri yapılabilinir.
Tedavinin etkin olması ve astımın kontrol altında tutulabilmesi için hasta/doktor işbirliğinin geliştirilmesi, risk faktörlerine maruziyetin tanımlanması ve azaltılması, eşlik eden hastalıkların (alerjik rinit, reflü gibi) ortaya konması ve tedavisi, tıbbi tedavinin izlenmesi gereklidir.
Astım tedavisinin amacı: 1- Hava yollarındaki iltihabı iyileştirmek ve 2- Havayollarındaki daralmayı önlemektir. Bunun için doktorun belirlediği doğrultuda iki ilaç grubu temel olarak kullanılır: