Dünyada 463 milyon diyabeti olan birey var. Ülkemizde ise her 10 yetişkinden biri bu hastalıkla yaşıyor. Üstelik bu sayının içinde henüz tanı almamış kişilerin de olduğunu düşünürsek ne kadar büyük bir salgınla çevrelendiğimizi fark edebiliriz.
Şeker hastalığının temelde 3 farklı türünden bahsedilebilir: Tip 1, Tip 2 ve gebelik diyabeti. Tip 1 diyabet genelde genç yaşta ortaya çıkan vücudun insülin üretememesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Gebelik diyabeti ise gebelikte değişim gösteren hormonlar sebebiyle kan şekerlerinde yükselmeyle seyreden, anne ve bebeğin sağlığı için mutlaka yakın takip gerektiren bir durumdur. Genellikle doğum sonrası şeker değerleri normale döner, ancak bu kişilerin diyabete yatkın olduğu unutulmamalıdır.
Tip 2 diyabet ise şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturduğu, aşikar hale gelmeden kilo alımı, yemek sonrası uyuklama ya da yüksek karbonhidrat tüketiminden birkaç saat sonra şeker düşüklüğü hissetmekle kendini hissettirmeye başlar. Bu aşamada genellikle insülin eksikliği değil insülin direnci ön plandadır. Bu direnç nedeni ile şeker hücre içine giremez ve vücut şeker yoksunluğu çekmeye devam eder. Kan şekerinde belirgin oynamalar olmaya başladığında ise ağız kuruluğu, gözlerde bulanıklık, baş ağrısı, çok su içme isteği, çok idrara çıkma, kilo verme gibi şikayetler de eklenir. Bu aşamada insülin direnci insülinin salınımında bozulmalara yol yavaş yavaş vücuttaki insülinin yetersiz hale gelmesine sebep olur ve kandaki glukoz düzeyi giderek artar. Biz bu şeker yüksekliğini fark etmesek de tüm vücudumuza zarar vermeye başlar.
Bu sebeple bedenimizin bize verdiği uyarıları dikkate almalıyız. Yukarıdaki belirtiler hissedildiğinde, bel çevremiz ya da kilomuzda artış varsa, daha önceden gebelik diyabeti geçirdiysek, yakın akrabalarımızda diyabeti olan varsa tarama için bir sağlık kurumuna başvurmayı önermekteyiz. Diyabet ne kadar erken tanınırsa o kadar kolay kontrol altına alınır.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde tüm diyabet hastalarının ihtiyacı olan tedavi ve bakıma ulaşabilmesi, risk grubundaki kişilerin ise hiç diyabet tanısı almaması umuduyla,
Sağlıklı günler dilerim.