Vücudunuz, aldığınız sıvı miktarından daha fazla sıvı kaybederse dehidratasyon oluşur. Bunun nedeni vücudun günlük ihtiyacını karşılayacak kadar su içmemek veya yoğun fiziksel aktivite yapmak, sıcak hava, ateşli bir hastalık geçirmek, diyare (ishal) olabilir. Yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, baş dönmesi veya sersemlik, dikkat dağınıklığı, idrar çıkışında azalma, idrar renginin koyu olması, kaslarda güçsüzlük, ağız içinin yapışkan veya kuru olması vücudun susuz kaldığını göstermektedir.
Susadığımız zaman dehidratasyon belli bir seviyeye gelmiş demektir bu nedenle su içmek için susamayı beklememek gerekiyor. Özellikle bebekler ve yaşlılarda daha dikkatli olunmalı. Bebeklerin vücutları yetişkinlere göre daha fazla su içermektedir. Yaşlılarda ise yaşla beraber susuzluk hissinin azalması ve böbrek fonksiyonlarının yavaşlaması su içmenin önemini artırmaktadır.
Ne kadar su içmeliyiz?
Sağlıklı yetişkin kişiler için günlük tüketilmesi gereken su miktarı kg başına 30 ml olmalıdır. Örneğin 70 kg olan bir kişi için günlük tüketmesi gereken su miktarı 70 x 30= 2100 ml’dir. Gün içinde tüketilen çay, kahve, bitki çayı, meşrubatlar vücudun su ihtiyacını daha çok artırdığı için su yerine bu içecekler tüketilmemelidir. Şeker içeriği yüksek olan meşrubatların su yerine tercih edilmesi aynı zamanda obeziteye de neden olmaktadır.