Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları

Beslenme ve Diyet
Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları

Lezzet verici özelliği ile yemeklerin hem yapımında hem de hazırlanmasında kullanılan tuz ayrıca besinlerin dayanıklılığın artmasında ve saklanmasında da kullanılıyor. Tuz sodyum ve klor elementinden oluşmaktadır ve sodyumun; elektrolit, sıvı, asit-baz dengesinin sağlanması, normal kas hareketlerinin sürdürülmesi, sinirlerin uyarılması, kan basıncının düzenlenmesi gibi vücutta önemli işlevleri vardır. Vücudumuzun tuza ihtiyacı olsa da tüketilmesi gereken günlük tuz miktarı 5 gr (1 silme tatlı kaşığı) ile sınırlandırılmıştır. Ancak ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda günlük ortalama 15 gr tuz tüketildiği görülmüştür. Fazla tuz tüketimi hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, osteoporoz, obezite, böbrek hastalıkları, multiplskleroz (MS), akciğer inflamasyonu, katarakt gibi birçok hastalık riskini artırmaktadır. Özellikle hipertansiyonu olan kişiler düşük sodyumlu beslenme şeklini benimsemelilerdir. Bu tarz beslenmede sebze, meyve, tam tahıllar ve yağlı tohumlar tercih edilirken işlenmiş ürün, kırmızı et ve rafine şeker tüketiminden uzak durulmalıdır.

Tuz tüketimini azaltmak için;

  • İşlenmiş hazır besinler tüketmeyin. Hazır konserve, dondurulmuş besinlere ilave tuz eklemesi yapılmaktadır.
  • Aldığınız ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve düşük sodyumlu ürünler tercih etmeye özen gösterin.
  • Gizli sodyum kaynaklarına dikkat edin: pizza, hamburger gibi fast food besinler, salam, sosis, jambon gibi işlenmiş şarküteri ürünleri, hazır soslar, soya yoğun miktarda sodyum ve tuz içermektedir. Bu besinlerin tüketilmesi önerilmemektedir.
  • Dışarıda yemek yerken sipariş vermeden önce menüde tuz oranı yüksek olabilecek yemekleri eleyin ve yemeklere ekstra tuz eklemeyin. Eğer imkanınız varsa yemeklerinizi tuzsuz veya az tuzlu sipariş edebilirsiniz. Özellikle fast food menüleri günlük ihtiyacınızın 4-5 katı kadar sodyum ve tuz içerebilmektedir.
  • Sodyum oranı yüksek hazır paketli atıştırmalıklar yerine ceviz, badem,  fındık gibi sağlıklı yağlı tohumları tercih edebilirsiniz.
  • Yemek pişirirken tat vermesi için tuz yerine kimyon, karabiber, zerdeçal gibi baharatları veya aroması yüksek olan dereotu, maydanoz, kereviz sapı gibi sebzeleri kullanabilirsiniz.
Başkent Web ve Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Güncellenme Tarihi: 01 Ocak 2020 Çarşamba

 

SAĞLIK REHBERİ

+250 Blog Yazısı
+50 Uzman Yazar
+30 Kategori

Sağlık Yazıları

 

 

BAŞKENT TV

+300 Video
+50 Doktor
+30 Kategori

Videolar

 

 

MİKRO SİTELER

6 Web Sitesi
Kapsamlı İçerik
Güncel Bilgi

Web Siteleri